Neprijatan doček priređen francuskom desničaru Eriku Zemuru u Jermeniji 1Foto: Beta/AP/Daniel Cole

Erika Zemura (Eric Zemmour), ekstremno desničarskog kandidata za francuske predsedničke izbore zakazane za proleće, večeras je na aerodromu u Jerevanu dočekala grupa neprijateljski raspoloženih demonstranata koji su ga pozdravili povicima „Rasista“.

Oko 20 demonstranata, među kojima i Francuzi, dočekali su Zemura sa plakatom „Erik Zemur nije ovde dobrodošao“.

„Ovde smo da obavestimo Jermene ko je Erik Zemur. On je veoma opasan čovek, on je fašista“, rekla je jedna neimenovana učesnica skupa i dodala da je poseta Jermeniji manipulacija za dobijanje što više glasova od Francuza jermenskog porekla.

Zemur, čiji program posete Jermeniji nije poznat, odmah je napustio aerodrom.

Polemičar je u petak rekao da je za prvo predizborno putovanje u inostranstvo izabrao Jermeniju jer je to „stara hrišćanska zemlja i jedna od kolevki civilizacije“.

„Jermenija je u opasnosti. Nekada je bila mučena u doba Otomanskog carstva kao što su masakri poput genocida. Tu zemlju ponovo maltretiraju, susedni Azerbejdžan, a posebno Turska. Tu smo u srcu civilizacijskog rata“, dodao je on.

Zemurovo okruženje je navelo da je on došao u Jermeniju da „pošalje poruku nade tamošnjem narodu, kao i svim istočnim hrišćanima, koje je Zapad ostavio jer gubi nit svoje civilizacije“.

Zemur, inače jevrejskog porekla, često je bio sudski gonjen zbog kontroverznih izjava. On je 2011. godine osuđen za podsticanje rasne diskriminacije, a 2018. godine za podsticanje mržnje prema muslimanima.

Zalaže se za populističku desnicu – okupljanje narodne klase i patriotske buržoazije, kao i za zaustavljanje imigracije i ukidanje prava tla, odnosno prava stranaca da steknu državljanstvo ukoliko su rođeni u Francuskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.