Njujork tajms: Slovenački premijer sledi Trampovu taktiku 1Foto: EPA-EFE/ FRANCISCO SECO POOL

Slovenački premijer Janez Janša, čija zemlja od 1. jula predsedava Evropskom unijom (EU), sledi taktiku, za koju su mediji napisali da je koristio bivši američki predsednik Donald Tramp (Trump), a to su upotreba Tvitera kao političko oruđe i kritika medija, preneo je list Njujork tajms (The New York Times).

Janša ne bi izazvao neku zabrinutost van granice svoje zemlje od oko dva miliona stanovnika, ali je nedavno šest evropskih grupa za slobodu medija njegovo delovanje opisalo kao „taktiku u Trampovom silu“.

Te grupe sada budno osluškuju i traže znake šta da očekuju od Janše, čiji su stavovi usko povezani sa neliberalnim vlada u Mađarskoj i Poljskoj. Te dve zemlje su optužene za podrivanje kritičkih medija i za promovisanje kojekakvih teorija zavere, naveo je američki list.

Analitičari ocenjuju da se Slovenija, koja će do kraja decembra biti na mestu predsedavajuće EU, neće baviti ulaganjem napora da vođe kao što je mađarski premijer Viktor Orban, poštuju slobodu medija i druge principe.

Njujork tajms je podsetio i na kritike Janše upućene putem Tvitera pošto je Savet Evrope objavio izveštaj u kojem se osuđuje „toksično i neprijateljsko okruženje“ za slovenačke novinare i „zapanjujuće pogoršanje slobode medija“.

Janša je tada izveštaj na Tviteru označio kao „lažnu vest“ (fake news), termin koji je često koristio Tramp.

Američki list je naveo da Janša poput Trampa koristi Tviter kao političko oruđe zbog čega ga kritičari nazivaju „Maršal Tvito“ kao aluzija na maršala Josipa Broza Tita, kojeg je list označio kao „dugogodišnjeg diktatora Jugoslavije“.

Njujork tajms je takođe podsetio da e Janša stao na Trampovu stranu pošto su društvene mreže uklonile naloge bivšeg američkog predsednika. Tako je slovenački premijer odmah posle predsedničkih izbora u SAD naveo da je jasno da je Amerika izabrala Trampa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.