Nuklearna elektrana Fukušima počinje da ispušta prečišćenu radioaktivnu otpadnu vodu u okean 1foto: Shutterstock/pingphuket

U japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima danas je počelo ispuštanje prečišćene radioaktivne otpadne vode u Pacifički okean, označavajući tako i početak kontroverznog projekta za koji se očekuje da će trajati decenijama.

Na snimku iz kontrolne sobe u fabrici, radnik Tokio Elektrik Pauer Kompani Holdings (TEPCO) se vidi kako kompjuterski uključuje pumpu za morsku vodu jednim klikom miša.

TEPCO je saopštio da je dodatna pumpa za ispuštanje otpadne vode aktivirana 20 minuta nakon prve. Zvaničnici fabrike rekli su da se do sada sve odvija po planu.

Japanska udržanja ribara usprotivila su se planovima vlade iz straha da će to zatrovati vode. I ribari u Kini i Južnoj Koreji takođe su nezadovoljni, zbog čega je to postalo važno političko i diplomatsko pitanje.

Kao odgovor na ispuštanje, Kina je zabranila morske plodove iz Japana, saopštile su danas carinske službe. Zabrana je počela odmah i uticaće na uvoz svih morskih proizvoda, navodi se u saopštenju.

Trenutni ulov ribe u Fukušimi je samo oko petine njenog iznosa pre katastrofe, delom zbog opadanja populacije ribe. Kina je pooštrila testiranje radijacije na japanskim proizvodima iz Fukušime i devet drugih prefektura, zaustavljajući izvoz na carini nedeljama, rekli su zvaničnici Agencije za ribarstvo Japana.

Ribarstvo, turizam i privreda Fukušime koji se još uvek oporavljaju od katastrofe iz 2011. godine zabrinuti su da bi ispuštanje moglo dovesti do novih teškoća.

Međutim, japanska vlada i TEPCO navode da voda mora biti ispuštena kako bi se zatvorila elektrana i sprečilo buduće slučajno curenje. Kažu da će tretman prečišćavanja otpadne vode učiniti bezbednijom i da će njen uticaj na životnu sredinu biti zanemarljivo mali.

Ali neki naučnici kažu da je potrebno obratiti pažnju na dugoročni uticaj niske doze radioaktivnosti koja ostaje u vodi.

Pumpa koja je aktivirana danas popodne po lokalnom vremenu ispustila je razblaženu, tretiranu vode iz bazena za mešanje u sekundarni bazen 10 minuta kasnije. Zatim se kretala kroz povezani podmorski tunel da bi izašla kilometar od obale. Zvaničnici su rekli da se voda kreće brzinom ljudskog hoda i da će trebati oko 30 minuta da izađe iz tunela.

Otpadne vode se sakupljaju i delimično recikliraju kao rashladna voda nakon tretmana, a ostatak se skladišti u oko 1.000 rezervoara, koji su već napunjeni do 98 odsto kapaciteta od 1,37 miliona tona.

Premijer Fumio Kišida rekao je da je to neophodno i da se ne može odlagati.

TEPCO planira da pusti 31.200 tona prečišćene vode do kraja marta 2024, čime bi se ispraznilo samo 10 rezervoara ali se očekuje da će se to kasnije ubrzati.

Zemljotres i cunami u martu 2011. uništili su sisteme za hlađenje nuklearne elektrane, uzrokujući topljenje tri reaktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari