OEBS zabrinut zbog upotrebe špijunskog softvera protiv novinara 1Foto: Pixabay/Pexels

Predstavnica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Tereza Ribeiro (Teresa) izrazila je danas duboku zabrinutost zbog otkrića upotrebe nadzornog softvera protiv novinara, saopštila je ta organizacia sa sedištem u Beču.

Ribeiro je pozvala sve države članice OEBS-a da se uzdrže od upotrebe takvih alata i tehnika protiv medijskih radnika i da zaštite novinare od treće strane koja bi mogla da koristi takav softver protiv njih.

OEBS je podsetio da se prema navodima globalnog konzorcijuma medija u kojem su listovi Vašington post (The Washington Post), britanski Gardijan (The Guardian) i francuski Mond (Le Monde), nadzorni softver široko koristi za infiltraciju u komunikacione uređaje novinara i drugih medijskih radnika.

„Upotreba takvih alata protiv novinara nespojiva je sa principima o kojima smo se dogovorili u regionu OEBS-a. To ima duboko zastrašujući efekat na rad novinara i guši slobodu medija“, rekla je Tereza Ribeiro.

Ona se osvrnula na Odluku ministarskog saveta o bezbednosti novinara iz 2018. godine, prema kojoj su se države članice OEBS-a saglasile da se „uzdrže od upotrebe nezakonitih ili proizvoljnih tehnika nadzora“.

Zvaničnica je napomenula da takvi postupci narušavaju poštovanje ljudskih prava novinara i da bi mogli da budu potencijalni rizik za njihovu bezbednost.

Prema njenim rečima, upotreba špijunskog softvera ugrožava i princip zaštite izvora novinara.

„Već 1989. godine, na svom Trećem narednom sastanku posle Helsinške konferencije, države članice (OEBS-a) prepoznale su važnost poštovanja novinarskog principa profesionalne poverljivosti“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari