Viktor Orban Foto: Fonet /AP

Kako prenose britanski mediji, dvojica vodećih opozicionih kandidata posetili su Britaniju u proteklih nekoliko nedelja, a grupa Mađara koja živi u Londonu počela je kampanju „za kupovinu“ socijalnih medija ubeđujući Mađare da se u što većem broju registruju za glasanje.

„Pola miliona mađarskih birača živi u zemljama EU, jedan od šest Mađara rođeni su u inostranstvu“, ukazuje Gergeli Karaksoni, koji predvodi kampanju u mađarskoj zajednici u Mančesteru. Prema njegovim rečima, teško da su Mađari koji žive u inostranstvu pristalice desničarskog Fidesa, Orbanove partije, ali da ih je ipak teško ubediti da se uključe u mađarsku politiku i glasaju.

Gabon Vona, lider desničarske partije Jobik, takođe je boravio u Londonu početkom meseca u pokušaju da podigne podršku tamošnjih Mađara. NJegov sastanak sa pristalicama morao je da bude premešten na drugu lokaciju zbog protesta antifašističkih grupa. Jobik je pokušao da se predstavi kao centristička stranka dok se Orban sve više kreće udesno.

Nema zvaničnih podataka o broju Mađara koji žive u Britaniji, ali grube procene pokazuje da ih ima otprilike 200.000. Mađari žive širom zemalja EU, a u mogućnosti su da glasaju na biračkim mestima u konzulatima.

Na prošlim izborima 2014, samo 5.314 ljudi glasalo je u mađarskoj ambasadi u Londonu. Krajni rok za registraciju birača je subota, a do sada je registrovano 10.000 u Londonu i dva konzulata u Mančesteru i Edinburgu. „Želimo da mobilizujemo ljude da se registruju“, kaže jedan od organizatora kampanje, koji je želeo da ostane anoniman, prenosi Gardijan. Kako je dalje naveo, grupa je iskoristila više od 2.000 britanskih funti donacija za reklamiranje na društvenim mrežama.