Opozicija u RS: SNSD priznao Šmita za Visokog predstavnika i kapitulirao pred njim 1foto EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Predsednici najvećih opozicionih stranka ocenili su večeras da je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) priznao Kristijana Šmita za Visokog predstavnika u BiH i da je kapitulirao pred njim, podržavajući odluku o privremenom finansiranju institucija Republike Srpske.

Time su, kako su istakli, prekršeni zaključci Narodne skupštine RS da predstavnici ovog bh. entiteta neće učestvovati u odlučivanju u zajedničkim institucijama BiH, pre svega Predsedništvu BiH, Savetu ministara i parlamentu BiH zbog nametnute odluke o zabrani negiranja genocida.

„Desilo se ono što se i očekivalo od (predsedavajućeg Saveta ministara BiH Zorana) Tegeltije i SNSD-a. Uobičajeno, kao i mnogo puta do sada, pričali su jedno, obećavali u javnosti patriotizam, čak su obećavali i plate za sedam hiljada zaposlenih u institucijama BiH iz budžeta Republike Srpske, da bi na kraju neslavno kapitulirali“, rekao je predsednik SDS-a Mirko Šarović.

Prema njegovim rečima, kada je Šmit zatražio održavanje sednice Saveta ministara BiH, trebali su odmah reći da će postupiti suprotno zahtevima Narodne skupštine i time svima uštedeti vreme.

„Glasanjem na sednici Saveta ministara praktično su i priznali Šmita kao Visokog predstavnika“, istakao je Šarović, saopšteno je iz SDS-a.

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je da je danas jednim potezom SNSD-a odblokiran rad zajedičkih institucija BiH, a „bivši nemački ministar Šmit“, kako su ga oslovljavali u SNSD-u, priznat je za Visokog predstavnika u BiH.

„Preciznije rečeno, kada Šmit pozove, Tegeltija i drugi ministri odobravaju privremeno finansiranje“, kazao je Borenović, saopšteno je iz PDP-a.

Prema njegovim rečima, umesto da SNSD zatraži saglasnost Narodne skupštine Republike Srpske za donošenje odluka na nivou BiH, „oni kukavički, tokom trajanja sednice Narodne skupštine RS, sazovu sednicu Saveta ministara i izdajnički prekrše zaključke najvišeg zakonodavnog tela o neučestvovanju u radu institucija BiH“.

„Pritom, kriju se iza opozicije, tvrdeći da su imali saglasnost lidera opozicionih stranaka. Jasno ću reći da lažu. Moju saglasnost nisu imali, niti sam razgovarao o tome s njima“, kazao je Borenović.

Savet ministara BiH usvojio je danas Odluku o privremenom finansiranju, čime je sprečena potpuna blokada rada institucija BiH.

Odluka je usvojena jednoglasno, a sednica je održana telefonski.

Tom odlukom obezbeđeno je nesmetano funkcionisanje državnih institucija, a u njenom donošenju učestvovali su i ministri iz Republike Srpske.

Usvajanje ove odluke, kako je juče objavljeno, od predsedavajućeg Zorana Tegeltije tražio je i Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Opozicija u RS: SNSD priznao Šmita za Visokog predstavnika i kapitulirao pred njim”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.