Oružani napadi u školama u SAD-u: Stotine ubijenih i ranjenih u protekle dve decenije 1foto: EPA-EFE/JUSTIN RENFROE

Sjedinjene Američke Države su prošlog veka neretko bile poprište oružanih napada u školama i obrazovnim ustanovama svih nivoa, a krvavi napadi nastavljeni su i u protekle dve decenije 21. veka i u njima su živote izgubile stotine učenika, nastavnika i drugog osoblja.

Pucnjave i kontrola oružja jedan su od gorućih problema kroz istoriju SAD-a, a škole i univerzitetu su najčešća mesta oružanih napada.

Na listi najkrvavijih pucnjava u obrazovnim ustanovama u SAD-u u protekle dve decenije svakako se nalazi masakr kojeg je 16-godišnji Džef Vejs počinio 21. marta 2005. godine u srednjoj školi u gradu Red Lake u saveznoj državi Minnesoti. Mladić je prvo ubio svog dedu i njegovog negovatelja u kući, a onda je otišao u školu i ubio pet učenika, nastavnika i domara te je počinio samoubistvo.

Seung Hi Čo ubio je 32 osobe, uključujući studente i članove fakulteta Virginia Tech-a, u dva odvojena napada, počinivši tako najsmrtonosniju pucnjavu u jednoj obrazovnoj ustanovi u modernoj istoriji SAD-a. Ubica je bio student dodiplomskog studija poreklom iz Južne Koreje, a nakon krvavog pohoda 16. aprila u Blacksburgu u Virdžiniji je izvršio samoubistvo.

Bivši student On L. Goh ubio je sedam osoba na Oikos Univerzitetu 2. aprila 2012. godine i to je bio najsmrtonosniji oružani napad u istoriji Oaklanda.

Crna serija

Još jedna pucnjava koja je potresla američku i svetsku javnost dogodila se 14. decembra 2012. godine u Njutaunu u Conektikutu. Adam Lanza (20) ubio je svoju majku pre nego što se odvezao u osnovnu školu “Sandy Hook“. Potom je ubio još 26 ljudi, uključujući 20 učenika. Lanza se kasnije ubio.

Elliot Rodžer je 13. maja 2014. godine ubio šest osoba i ranio 14 u blizini kampusa Univerziteta u Californiji, a i on je potom izvršio samoubistvo.

Pet meseci kasnije je 15-godišnji Džejlen Frajberg ubio petero učenika u školskoj kantini srednje škole Marysville Pilchuck u Vašingtonu. Napadač se potom ubio.

U Roseburgu u Oregonu je 1. oktobra 2015. godine je 26-godišnji student Kristofer Harper-Merker ubio osam studenata i jednog nastavnika u kampusu Umpqua Community Collegea, a devet ih je ranio. Bila je to najsmrtonosnija pucnjava u modernoj istoriji Oregona. I on se na kraju ubio.

Najmanje 17 ljudi je ubijeno, a više je ranjeno i u pucnjavi koja se 14. februara 2018. godine dogodila u srednjoj školi u Parklandu na Floridi. Napad je poluautomatskom puškom izveo 19-godišnji Nikolas Krus. Napadač je naknadno uhapšen i osuđen.

Tri meseca kasnije je 17-godišnji Dimitros Pagourtis ubio deset osoba u srednjoj školi u gradu Santa Fe u Teksasu. Uhapšen je i preti mu zatvorska kazna u trajanju od 40 godina.

Petnaestogodišnji student Itan Kranbej poluautomatskim pištoljem kalibra devet milimetara ubio je četiri osobe, uključujući učitelja u školi u Oksfordu u Mičigenu. Taj napad se dogodio 30. novembra 2021. godine, a napadač je optužen i u toku mu je suđenje po više tačaka optužnice, uključujući i terorizam.

Među najkrvavijim napadima bio je i onaj kojeg je 18-godišnji Salvador Ramos počinio 24. maja prošle godine u gradu Uvaldeu u Teksasu. Ramos je ubio 19 studenata i dva nastavnika, a policija je ubila njega.

Crna serija krvavih napada u obrazovnim ustanovama u SAD-u u ponedjeljak je nastavljena napadom u osnovnoj školi u Nešvilu u Tenesiju. Teško naoružana žena je ubila troje dece i tri odrasle osobe, a napadačica je ubijena tokom razmene vatre s policijom, piše Aldžazira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.