Oštećena statua francuskog državnika 1Foto: EPA-EFE/ CHRISTOPHE PETIT TESSON

Jedan aktivista oskrnavio je statuu francuskog državnika Žan-Batista Kolbera koja se nalazi ispred zgrade parlamenta.

On je pomogao da se napiše takozvani Crni kod u 17. veku kojim su definisani ropstvo i rasa u doba francuskog kolonijalnog carstva.

Video snimak koji je objavljen na društvenim mrežama prikazuje kako aktivista prska Kolberovu statuu crvenom bojom, ispisujući reči „državna negrofobija“ na postolju spomenika pre nego što ga je policija uhapsila.

Grupa Antinegrofobna brigada je postavila video snimak, a čovek koji je oštetio spomenik je nosio majicu sa njihovim imenom.

Smrt Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo prilikom hapšenja u Mineapolisu krajem maja, izazvala je talas demonstracija širom sveta protiv policijske brutalnosti i institucionalnog rasizma. Statue rasistički nastrojenih i ličnosti koje su posedovale robove našle su se takođe na meti demonstranata.

U Francuskoj su održavani masovni protesti zbog smrti Adama Traorea (24) koji je preminuo dok je bio pod nadzorom policije 2016. godine.

Demonstranti su povezali njegovu smrt sa Flojdovom pogibijom, tako da ovo nije bio prvi slučaj da neka statua u Francuskoj bude vandalizovana tokom proteklih nekoliko nedelja.

U gradu Lil na severu zemlje, demonstranti su napisali reči „ubica“ i „kolonijalista“ na spomeniku Luisu Federbu, guverneru Senegala iz 19. veka u vreme kada je to bila francuska kolonija.

Kako su se protesti širili po Francuskoj u poslednje vreme, Kolber je postajao sve kontroverznija ličnost.

Osim statue koja se nalazi ispred francuskog parlamenta, postoji i zgrada koja se zove Kolber hol, kao i druge građevine koje širom zemlje nose njegovo ime, te su se pojavili brojni zahtevi da one budu preimenovane.

Predsednik Emanuel Makron je početkom ovog meseca izjavio da Francuska zbog protesta „neće rušiti spomenike“ i da „neće izbrisati nijedno ime iz svoje istorije“.

Osim u Francuskoj, u poslednje vreme su oštećeni spomenici širom Evrope, uključujući one u Belgiji i Velikoj Britaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.