Patrijarh Vartolomej: Ruska crkva nas razočarala, ne znam kako Kiril sebe opravdava pred sopstvenom savešću 1Foto: SPC

Vaseljenski patrijarh Vartolomej izjavio je za televiziju ERT da je Ruska pravoslavna crkva izneverila očeve pravoslavne crkve svojom podrškom napada na Ukrajinu.

Rat u Ukrajini Moskva na čelu sa Vladimitom Putinom ističu tezu da je to „specijalna vojna operacija“ koja je pokrenuta kako bi se sprečio genocid u regionu Donbasa. Putin takođe ističe i da su ukrajinski civili rado dočekali ruske trupe.

Predsednik Rusije više puta je naveo da je operacija bila neizbežna, zbog toga što su Sjedinjene Američke Države koristile Ukrajinu da bi zapretile Rusiji.

Ruski patrijarh Kiril je podržao moskovsku akciju, a njegov stav se proširio širom pravoslavne crkve. Štaviše, on je nazvao protivnike Moskve u Ukrajini „silama zla“ koje žele da unište istorijsko jedinstvo dve zemlje.

Sa druge strane, stručnjaci su rekli da Kirilovi komentari pružaju uvid u Putinovu širu duhovnu viziju povratka na ruski imperiju u kojoj hrišćanska religija igra važnu ulogu.

Povodom Kirilovog stava, oglasio se i Papa Franja, koji je upozorio poglavara Ruske pravoslavne crkve da ne bude „Putinov asistent“.

Svetski savet crkava je zatražio od patrijarha Kirila da „interveniše i posreduje“ u zaustavljanju rata, preneo je Rojters.

U intervjuu za grčku državnu televiziju ERT u utorak uveče, Vatrolomej je rekao da očekuje od Kirila da se suprotstavi odluci ruskog predsednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu i da podnese ostavku, ako treba.

„Nije nemoguće da sve crkve ne osude nasilje, rat. Ruska crkva nas je razočarala. Nisam želeo da ruska crkva i brat patrijarh Kiril budu ovaj tragičan izuzetak. Ne znam kako može sebe da opravda pred svojom savešću“, rekao je Vartolomej a prenose mediji.

On je kazao da od Kirila očekuje da ustane u ključnom, istorijskom momentu i da, ako treba, da žrtvuje svoju poziciju, da kaže Putinu „gospodine predsedniče, ne slažem se sa vama, podnosim ostavku“.

Na samom početku rata, duhovni vođa pravoslavnih hrišćana Vaseljenski Patrijarh Vartolomej I osudio je rusku invaziju na Ukrajinu opisavši je zverskim činom koji izaziva ogromnu patnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.