PCR testovi u Beču od 1. septembra važe 48 umesto 72 sata 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Pokrajina Beč od 1. septembra pooštrava mere u borbi protiv korona virusa, a prema odluci vlasti skraćeno je vreme važenja PCR i antigenskih testova.

U Beču će od sledećeg meseca PCR testovi važiti 48 sati umesto dosadašnjih 72 sata, a antigenski testovi koje sprovode ovlašćene ustanove kao što su apoteke važiće 24 sata.

Za decu uzrasta do 12 godina PCR testovi i dalje će važiti 72, a antigenski testovi 48 sati, prenela je Kancelarija grada Beča u Beogradu.

Ostale mere koje su u pokrajini Beč oštrije nego u drugim austrijskim pokrajinama, odnose se na obavezu nošenja maski i testiranja dece.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig rekao je na konferenciji za novinare da pandemija nije prošla i da se Beč priprema za povećani broj slučajeva kovida 19 na jesen.

„Kao grad smo još pre leta bili oprezniji zbog čega smo oštro kritikovani. Naš kurs je bio ispravan“, naglasio je Mihael Ludvig.

Gradonačelnik Beča nije isključio dodatno pooštravanje mera tokom jeseni, kao ni uvođenje takozvanog 1G pravila za gastronomiju, što bi značilo pristup samo za vakcinisane građane.

Uvođenje oštrijih mera zavisiće od razvoja situacije, a Beč će podržavati redovno i pouzdano testiranje i testovi će i dalje biti besplatni, rekao je gradonačelnik Ludvig.

Gradonačelnik Beča se izjasnio protiv obavezne vakcinacije i ocenio da je umesto prisile potrebno dobro informisanje.

Trenutno deluje da će pre svega deca biti pogođena novim talasom korona virusa u jesen, a s obzirom na to da mlađi od 12 godina ne mogu da se vakcinišu, strategija bečkih vlasti je njihovo stalno testiranje.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.