Pendarovski sa zabrinutošću gleda na pojavu non-pejpera za promenu granica 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas da sa posebnom zabrinutošću gleda na seriju non-pejpera koji zagovaraju nove promene granica na Balkanu.

On je u govoru na Regionalnoj Univerzitetskoj školi za bezbednost rekao da je logika tih non.pejpera da više proizvode regionalnu nestabilnost, nego ono što je navodno prvi plan autora tih ideja – regionalna stabilnost.

„Ako integracije traju godinama i pri tome niko ne može da da ni prbližno ocenu kada bi se pregovori završili i umesto integracija počinju da cirkulišu ovakvi predlozi, čija nas implementacija sigurno vodi u konflikt, onda je logično da naši građani pokazuju interesovanje za druge opcije“, rekao je Pendarovski.

Predsednik Severne Makdonije je istakao da nekoliko istraživanja javnog mišljenja i u njegovoj zemlji i regionu pokazuju da opada podrška zapadno orijentisane organizacije i zemlje i da prvi put posle tri decenije raste podrška nekim drugim regionalnim organizacijama i drugačijim modelima upravljanja.

Prema njegovim rečima, nesporno je de postoje strani entiteti koji su ranije nastojali da spreče učlanjivanje Severne Makedonije u NATO, a sada i procese integracije u Evropsku uniju.

„U tom cilju se razvijaju hibridne strategije i pretnje, vrše se sajber napadi i produkuju se lažne vesti i dezinformacije koje potkopavaju poverenje građana u institucije i kredibilitet regionalnih organizacija u kojima smo, ili u kojima želimo da budemo“, rekao je Pendarovski.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.