Pobednik izbora u Španiji traži sastanak s drugoplasiranim da bi se izbegla kriza vlasti 1foto: Beta foto/(AP Photo/Paul White)

Lider španske konzervativne Narodne partije Alberto Njunes Fejho (Nunez Feijoo), čija je stranka na parlamentarnim izborima pre nedelju dana osvojila najviše glasova ali ne i apsolutnu većinu, tražio je danas od lidera drugoplasiranih socijalista, premijera Pedra Sančesa (Sanchez) sastanak da „bi se izbegla situacija kojom se ne može upravljati“.

Pošto je završeno prebrojavanje i glasova španskih birača u inostranstvu, Narodna partija je osvojila 137 poslaničkih mesta, a socijalisti 121, te su obe stranke daleko od neophodnih 176 za apsolutnu većinu.

Ukoliko nijedna od te dve stranke ne uspe da dobije većinu za formiranje vlade ni uz podršku malih stranaka, Španija će ponovo morati na izbore, verovatno krajem ove godine, kao 2016. i 2019.

„Španija ne zaslužuje situaciju kojom se ne može upravljati i ne možemo sebi dozvoliti blokadu u ovako važnom trenutku za našu ekonomiju i naše institucije, u jeku španskog predsedavanja Savetom Evropske unije“, napisao je Fejho na Tviteru (X) i Sančesa pozvao na sastanak iduće nedelje.

Kralj Felipe Šesti izdao je ukaz da Sančes ostaje na čelu privremene vlade koja će se baviti tekućim poslovima „dok novi šef vlade ne preuzme dužnost“, ali to zasad nije ni na vidiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari