Podele u britanskoj vladi zbog plana premijerke Tras da poveća imigraciju 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Britanska premijerka Liz Tras usled nedostatka radne snage u ključnim industrijama, namerava da pokrene veliku reviziju britanskog viznog sistema i poveća imigraciju kako bi se popunila slobodna radna mesta i podstakao ekonomski rast.

Poslovni lideri pozdravljaju potez premijerke dok su pojedini članovi njenog kabineta ipak izrazili negodovanje, prenosi Radio slobodna Evropa pisanje svetskih medija.

Kako bi podstakla ekonomski rast, britanska premijerka bi mogla da proširi vladinu listu deficitarnih zanimanja i time pomogne preduzećima da popune upražnjena radna mesta lakšim zapošljavanjem radnika iz inostranstva, piše Blumberg.

Nedostatak radne snage jedan je od glavnih problema koji su izrazili poslodavci u nizu sektora i Tras se suočila sa zahtevima preduzeća za ublažavanje viznog režima za radnike.

Tras je tokom svoje kampanje za liderku torijevaca obećala da će se pozabaviti nedostatkom radne snage u poljoprivredi, delom izazvanim ograničenjima slobode kretanja posle Bregzita i pojačanom pandemijom.

Nedavni vladin izveštaj upozorava da nedostatak radne snage loše utiče na prehrambeni i poljoprivredni sektor, često prisiljavajući poljoprivrednike da ubijaju zdrave svinje i ostavljaju plodove da trunu na poljima, ukazuje Blumberg.

Plan liberalizacije viznog režima mogao bi da naljuti neke glasače koji su podržali Bregzit, s obzirom na to da je antiimigraciono raspoloženje bilo ključni pokretač glasanja za izlazak iz Evropske unije 2016.

Tras je istakla da se neće izvinjavati zbog svog „nemilosrdnog fokusa na ekonomski rast“ čak i ako to znači provođenje nepopularne politike, ističe Blumberg, dodajući da se očekuje da će vlada kasnije ove godine iznese plan za reformu migracija.

Planovi premijerke Tras da se revidira vizni sistem izazivaju podele unutar njenog kabineta, piše Tajms.

Prema vladinim planovima lista deficitarnih zanimanja biće proširena a prioritet bi mogli biti strani radnici potrebni za velike infrastrukturne projekte, telekomunikacije i u industriji nuklearne i obnovljive energije.

Vlada se takođe priprema za proširenje sheme sezonskih radnika koja, naglašava londonski list, omogućava dolazak do 40.000 berača voća i povrća u Britaniju na najviše šest meseci svake godine.

Tokom sastanka vladinog odbora prošle nedelje ministar kabineta Nadhim Zahavi rekao je da je zagovarao ublažavanje ograničenja kako bi se poboljšao ekonomski rast, ukazujući na ankete koje sugerišu da postoji značajna podrška migraciji.

Izvor Tajmsa kažu da su se ovome suprotstavili ministrka unutrašnjih poslova Suela Brejverman i ministar privrede Džekob Riz-Mog, a značajne rezerve iznela je i ministrka za trgovinske poslove Kemi Badenok. Ministar privrede je rekao da će podržati promene samo ako se pokaže da značajno povećavaju BDP.

Unošenjem izmena na „listu deficitarnih zanimanja“ koje pozdravljaju predstavnici poslodavaca i poslovne grupe u Britaniji, premijerka Tras je, prema pisanju Fajnenšel tajmsa, spremna da prkosi nekim od svojih kolega iz kabineta koji se protive imigraciji.

Uključivanje na listu Ministarstva unutrašnjih poslova omogućava migrantima izvan Evropske unije jednostavniji ulazak u Britaniju zbog nižih naknada za vize i odricanja od uobičajene obaveze poslodavaca da dokažu da ne postoji odgovarajući lokalni radnik za tu ulogu.

Revizija bi, dodaje Fajnenšel tajms, takođe mogla da podrži ublažavanje zahteva za poznavanjem engleskog jezika u nekim sektorima kako bi se omogućilo da više stranih radnika uđe u zemlju.

Reviziju su pozdravile poslovne grupe, koje su zahtevale proširivanje liste deficitarnih zanimanja kako bi se pozabavili manjkom radne snage u određenim industrijama koje su pogoršane Bregzitom i pandemijom kovid-19.

Predstavnici poslodavaca su istakli da će revizija osigurati da firme imaju dovoljno ljudi „koji su im potrebni za razvoj, što je od koristi svima“.

Istraživanje Britanske privredne komore ovog leta na 5.700 preduzeća pokazalo je da više od 60 odsto kompanija treba da pronađe više osoblja u Velikoj Britaniji, ali više od tri četvrtine se muči sa zapošljavanjem. U građevinskom sektoru, na primer, 83 odsto kompanija je prijavilo poteškoće pri zapošljavanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.