Policija u Indiji pronašla tela na obali reke Gang, sumnja se da su žrtve kovida-19 1Foto: EPA-EFE/RAJAT GUPTA

Policija u Indiji pozvala je meštane na severu zemlje da ne bacaju tela preminulih u reku Gang, za koje se na društvenim mrežama tvrdi da su žrtve kovida-19, i ponudila im pomoć oko sahrane.

Portparol vlade u državi Utar Pradeš demantovao je danas izveštaje lokalnih medija da je više od 1.000 tela izvučeno iz reke poslednje dve nedelje.

On je rekao da je taj broj daleko manji i da veruje da nije reč o umrlima od korona virusa.

U petak su na obali Paragraja pronađena tela sahranjena u pesku obmotana u platenene pokrivače.

Vladin portparol je rekao da veruje da meštani nisu kremirali mrtve, kao što je to uobičajeno, zbog hinduističke tradicije da se to ne radi tokom nekih verskih praznika pa su ih zato sahranjivali na obalama reka.

Lokalni policijski zvaničnik je saopštio da su vlasti odredile mesto za kremiranje onih koji su umrli od kovida-19 u Prajagraju, a policija je zabranila sahranjivanje na obali reke.

Broj smrtnih slučajeva je veoma visok u ruralnim područjima, a siromašni stanovnici su bacali tela umrlih u reku zbog prevelikih troškova kremacije koji su duplo porasli, na čak 210 dolara, rekao je jedan od članova dobrotvorne organizacije za pomoć pri kremiranju.

Zdravstvene vlasti pronašle su prošle nedelje 71 telo u reci Gang u susednoj državi Bihar.

Vlasti su posle obdukcije navele da ne mogu da utvrde uzrok smrti jer su tela bila u fazi raspadanja.

Dve velike indijske države, Utar Pradeš i Bihar, koje imaju oko 358 miliona stanovnika su među najteže su pogođenima u drugom talasu korona virusa koji divlja u Indiji a stopa smrtnosti se značajno povećala tokom proteklih nedelja.

Mnogi krematorijumi su prepunjeni, a zdravstveni sistem je u kolapsu.

Broj novih slučajeva posle višenedeljnog svakodnevnog rasta konačno je stabilizovan, rekao je vladin zdravstveni stručnjak.

Ministarstvo zdravlja danas je prijavilo 311.170 zaraženih u protekla 24 sata, juče ih je bilo 326.098.

Registrovano je novih 4.077 umrlih, što je ukupno 270.284 od izbijanja epidemije. Obe cifre su gotovo sigurno značajno manje od stvarnih brojeva, kažu stručnjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari