Pompeo upozorio Mađarsku zbog veza sa Rusijom 1Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER
„Ne možemo dozvoliti (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu da pravi razdor medju prijateljima u NATO“, rekao je Pompeo u Budimpešti, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa madjarskom kolegom Peterom Sijartom.

On je dodao da su Rusi i Kinezi dobili više uticaja u Mađarskoj a ni u čemu ne dele ideale koji su Amerikancima tako važni.

Madjarski šef diplomatije Sijarto odbacio je to upozorenje ocenivši kao „ogromnu hipokriziju“ kritike koje Rusiji upućuju zapadnjaci dok sa druge strane saradjuju sa Moskvom u oblasti energije.

Vašington je zabrinut zbog naginjanja mađarske diplomatije ka istoku, i njenog razvoja političkih i ekonomskih odnosa sa Moskvom i Pekingom poslednjih godina, prenosi AP. Mađarski premijer Viktor Orban, sa kojim će se Pompeo kasnije danas sastati, je dva puta primio ruskog predsednika Putina 2017. godine i zalagao se za ukidanje evropskih sankcija Rusiji.

Saradnja Rusije i Mađarske posebno je razvijena u energetskom sektoru u kontekstu madjarske zavisnosti od ruskih energenata. Pompeo bi trebalo da pokrene i podršku koju Orban daje rusko-turskom gasovodu Turski tok.

Kina je takodje u središtu Orbanovih diplomatskih napora, on je 2014. proglasio otvaranje Madjarske prema istoku.

Pompeo želi da razgovara i o nedavno postignutom sporazumu Budimpešte i kineskog telekomunikacionog giganta Huaveja za razvoj mreže 5G u Mađarskoj. Huavej je na svom internet sajtu naveo da njihov ogranak u Mađarskoj predstavlja centar za Evropu.

Zapad sve više izražava zabrinutost zbog moguće želje Huaveja da špijunira u korist Pekinga.

„Želimo sa njima da razmotrimo prednosti i rizike vezane za upotrebu takve opreme“, rekao je Pompeo.