Porošenko: Putin razume samo silu 1Foto: EPA-EFE/MYKHAILO MARKIV / POOL

Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko poručio je kolegama političarima u Ukrajini i liderima širom sveta da ostanu ujedinjeni i ne prave kompromise kada imaju posla s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

„Putin razume samo silu ići će onoliko daleko koliko mu svet to dozvoli“, rekao je 56-godišnji političar i čokoladni magnat u intervjuu za „Current Time“, medijski projekat na ruskom jeziku koji vodi Radio Slobodna Evropa u saradnji sa Glasom Amerike.

On je istakao da ne može biti presedana u Evropi gde jedna država može nasilno promeniti granice koje su uspostavljene nakon Drugog svetskog rata.

Komentari bivšeg predsednika dolaze kako se rat u Ukrajini bliži trećem mesecu i dok se veće borbe sada vode u istočnom regionu Donbasa, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Porošenko kaže da ostaje značajna distanca između Kijeva i Moskve za bilo kakav dogovoreni prekid rata i da Zapad treba nastaviti s oštrim merama koje je preduzeo protiv Kremlja, za koje kaže da je jedini jezik koji Putin razume.

„Putin želi da ukloni Ukrajinu kao državu sa mape sveta. Stoga je nemoguće govoriti o bilo čemu drugom osim o prekidu vatre, povlačenju ruskih trupa i rešenju humanitarne situacije. Teritorijalni integritet i suverenitet jedne zemlje ne mogu biti predmet kompromisa“, rekao je on.

Ukrajinski političar kaže i da lidere Zapada ne bi trebalo da odvraćaju Putinove pretnje u govorima i izjavama o perspektivi upotrebe nuklearnog ili hemijskog oružja u Ukrajini.

Porošenko smatra da je to prazna retorika, te veruje da se ruski lider plaši posledica upotrebe ovog tipa oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.