Poslednji dan pretresa Beret za sudiju Vrhovnog suda SAD 1Foto: Beta/Samuel Corum/Pool via AP

Ejmi Koni Beret, koju je predsednik SAD Donald Tramp nominovao za upražnjeno mesto sudije Vrhovnog suda će danas treći, poslednji dan, odgovarati pred članovima Odbora za pravosuđe američkog Senata o svojoj nominaciji.

To će biti poslednji dan odgovaranja pred Odborom za pravosuđe, a Beret je u prethodna dva dana naglasila da će rešavati predmete kako budu dolazili i da nema nameru da sprovodi lični program i uverenja, prenosi AP.

Nju je nominovao predsednik Donald Tramp da zameni pokojnu sudiju Rut Bejder Ginsburg i pretres za njenu potvrdu se odigrava samo tri nedelje ped izbore 3. novembra čime su zaustavljeni ostali poslovi u tom pravosudnom telu. Republikanci se žure da je potvrde pre izbora uprkos protivljenju Demokrata, i time osiguraju većinu konzervativaca u Vrhovnom sudu zemlje sa šest prema tri.

Beret je drugog dana pretresa prevashodno odgovarala na pitanja o zdravstvenoj zaštiti, odnosu prema dosadašnjim sudskim odlukama i eventualnim pravnim pitanjima koja bi mogla da se nađu pred Vrhovnim sudom posle izbora 3. novembra, prenosi Glas Amerike.

Predsedavajući Odbora za pravosuđe Lindzi Grejem zakazao je početno glasanje u tom telu za četvrtak. To bi značilo da bi Odbor mogao da se izjasni o nominaciji sudije Beret krajem sledeće nedelje, a ceo Senat do kraja meseca, prenosi Glas Amerike.

Republikanci su obezbedili većinu (53:47) u Senatu – tako da je potvrda nominacije sudije Beret i više nego izvesna.

Demokrate su takoreći nemoćni da zaustave potvrđivanje Beret za sudiju Vrhovnog suda. Oni upozoravaju da će ona postati sudija najvišeg suda na vreme da glasa o Zakonu o pristupačnoj zdravstvenoj nezi – sistemu zdravstvenog osiguranja poznatog pod imenom „Obamaker” – donetog u vreme administracije bivšeg predsednika Baraka Obame. Bela kuća je u junu 2020. podnela Vrhovnom sudu zahtev da poništi taz zakon.

Demokrate upozoravaju da će ona biti potvrđena u Vrhovnom sudu na vreme da poništi taj zakon čime će milioni Amerikanaca ostati bez zdravstvenog osiguranja u vreme pandemije.

Opšte uzev konzervativni stavovi sudije Beret su sprotni od stavova pokojne sudije Ginsberg koja je bila liberalni sudija. Beret će biti treći sudija u Vrhovnom sudu zemlje koga je predložio Tramp.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.