Potpredsednik Svetskog jevrejskog kongresa odbacio izveštaj Komisije o Srebrenici 1EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Potpredsjednik Svetskog jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft u potpunosti je odbacio zaključke konačnog izveštaja tzv. nezavisne međunarodne istražne komisije, predvođene izraelskim akademikom Gideonom Greifom, nazivajući sadržaj izveštaja sramotnim.

 

Komisija je, kako kaže Rosensaft, a prenosi sarajevko Oslobođenje, imenovana na inicijativu “separatističkog lidera bosanskih Srba koji negira genocid”, a na njenom čelu je izraelski akademik “poznat po svojim prosrpskim stavovima”.

„Kao sin dvoje preživelih iz Aušvica i Bergen-Belsena koji su se posvetili prenošenju dokaza o zločinima počinjenim nad evropskim Jevrejima tokom holokausta budućim generacijama, posebno sam zgrožen besramnom manipulacijom istine u izveštaju. To je dokument koji zaslužuje da bude poslan na smetlište istorije i korićten samo za demonstraciju moralnih propusta pojedinaca – poslovično ‘korisnih idiota’, koji se upuštaju u poricanje i iskrivljavanje genocida“, piše Rosensaft.

On je nazvao izveštaj sramotnim za akademsku zajednicu i rekao da se njegov sadržaj kosi s utvrđenim činjenicama u međunarodnom pravu, te naveo da pored toga, ovaj izveštaj očito ignoriše presude Međunarodnog krivičnog suda UN za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i da je komisija umesto toga uveliko zasnovala svoj izveštaj na jednom izdvojenom mišljenju nakon suđenja u jednom od ranijih predmeta ovog suda.

Rosensaft navodi da sporni izvještaj u više navrata predstavlja Bošnjake kao agresore, a bosanske Srbe kao “žrtve u prekrajanju istorije koja podseća na opravdanja ministra propagande Trećeg rajha Josefa Gebelsa za nacistički nemački antisemitizam”.

Posebno ciničnim naziva imenovanje Gideona Greifa kako bi to “dalo pseudoakademsku auru”.

Komisija, koja je označena kao međunarodna, formirana je u skladu sa Zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske iz avgusta 2018. godine, tokom sednice na kojoj je odbačen raniji izveštaj, rađen 2003. i 2004. godine.

U tom izveštaju tadašnja Vlada RS je priznala da je u Srebrenci počinjen genocid nad Bošnjacima.

Snage Republike Srpske su u julu 1995. godine ubile oko 8.000 muškaraca i dečaka u Srebrenici i okolini.

Taj zločin je jedini na prostoru bivše Jugoslavije koji je pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Potpredsednik Svetskog jevrejskog kongresa odbacio izveštaj Komisije o Srebrenici”

  1. Pažljivo sam pročitao deo izveštaja koji govori o stradanju Bošnjaka. Piše da je 299 njih odvojeno od civila u Potočarima i streljano. Takođe u dokumentu se tvrdi da je u proboj krenulo 12500 ljudi i da je 5000 stradalo u artiljerijskom granatiranju a da je deo izvršio samouvistva. 2500-3000 je streljano. Da li to nije tačan podatak?

  2. ‘Ajte sad, red bi bio, Boki, makar i nepažljivo, pročitajte (makar) odgovarajući deo iz presuda (eventualno iz zapisnika) na suđenjima za genocid u Srebrenici, pa onda komentarišite!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.