"Precenili smo Ruse": Naredne dve nedelje mogle bi da odrede sudbinu Ukrajine 1Foto: EPA-EFE/Andrzej Lange

„Jedna od dve stvari će se verovatno desiti u narednih nekoliko nedelja: ili ćemo videti značajnu operativnu pauzu i neku vrstu prekida vatre koja će dovesti do nagodbe, ili će ta pauza uvesti u period ponovnog naoružavanja u kojem će Rusija organizovati nove jedinice“, prognozira vojni ekspert Majkl Kofman.

Kofman objašnjava za Politiko zašto Putinova invazija još nije uspela – ali zašto bi još uvek mogla. Posle početnog šoka od invazije Vladimira Putina na Ukrajinu, najveće iznenađenje rata može biti koliko je ruska vojska loše postupila.

Ono što je na prvi pogled izgledalo kao izvesni poraz jedne od najvećih svetskih armija, pretvorilo se u nešto između teškog napora i sramote za Moskvu.

Šta su stručnjaci pogrešili — i šta to znači za sleću fazu rata?

Majkl Kofman, jedan od najistaknutijih američkih stručnjaka za rusku vojsku, rekao je u intervjuu za Politiko da su on i drugi stručnjaci generalno precenili rusku vojsku, što ocenjuje kao „dobro – veoma dobro.“ I, dodaje, „zaista smo potcenili ukrajinsku vojsku“.

Kada je reč o Putinu, mišljenja je da početni uspesi u borbi ne pobeđuju u ratu, a u stvari, najkritičniji trenutak u ratu će doći uskoro, za oko dve nedelje, kada će iscrpljena ruska vojska morati da uloži velike napore u snabdevanju kako bi nastavila dalje.

Pored toga, napominje da nam društvene mreže daju iskrivljeni pogled na ono što se zapravo dešava na terenu, pri čemu je Ukrajina željna bilo kakvog trijumfa, a Rusija namerno ćuti.

Tokom razgovora Kofman je izneo šta su vojni analitičari naučili o Rusiji iz dosadašnjeg sukoba, zašto je rat bio toliko iznenađujući – i zašto je vreme verovatno na Putinovoj strani.

„Ratovi iscrpljivanja se svode na ljude i resurse, a Rusija ima oboje“, kaže on. „Mnogo sam manje optimističan po pitanju izgleda Ukrajine u tom pogledu.

Nastup Rusije iznenadio prethodne tri nedelje

Majkl Kofman kaže da je ono što ga je u početku iznenadilo u vezi sa invazijom jeste to što je počela više kao strateški napad. Kako kaže, Rusi su jasno verovali da za tri dana mogu izvršiti promenu režima i naterati Ukrajinu da se preda bez borbe.

„Gledajući unazad, oni nisu ozbiljno planirali vrstu vojne operacije koja bi bila potrebna za invaziju na najveću državu u Evropi i borbu protiv zemlje sa značajnom konvencionalnom vojskom poput Ukrajine“, tvrdi Kofman.

Mišljenja je da je inicijalna operacija očigledno bila neuspeh, što je, kako kaže, bilo samo po sebi očigledno nekoliko dana kasnije  zbog načina na koji su pokušali da je realizuju.

„Nisu se pripremili ni psihički ni materijalno, i kao rezultat toga, izbio je debakl na samom početku. Nismo videli početnu vazdušnu kampanju, a videli smo veoma ograničenu kampanju napada. Od tada su pokušavali da sastave pravu vojnu operaciju, čiji udar ide ka glavnom gradu kao centru gravitacije, pokušavajući da zaobiđu velike gradove i zauzmu kritičnu infrastrukturu, sa pokušajem da opkole ukrajinske snage u Donbasu u istočnom delu Ukrajine“, podseća on.

Stoga, Kofman zaključuje da je njihov napredak bio prilično spor i da je imao visoku cenu, uprkos tome što u nekim oblastima ostvaruju stabilan napredak.

Društvene mreže ne prikazuju kako izgledaju stvarne borbe na terenu

Kao prvu važnu stvar koju treba reći Kofman napominje da mi zapravo ne znamo mnogo o ruskim žrtvama, a znamo mnogo manje o ukrajinskim, tako da zaista nemamo pojma šta se dešava sa ukrajinskom vojskom.

„Evo realnosti ovog sukoba upravo sada dok se odvija na društvenim mrežama: Ovo je kao da gledate dva boksera u ringu. Vidimo samo jednog od njih i sve snimke montira i kurira njihov protivnik. To je perspektiva koju vidim o ovom ratu na društvenim mrežama i na mejnstrim medijima. Nažalost, to je ograničen pogled na ono što se dešava, pa je teško proceniti stvarnost na terenu“, kaže Kofman uz opasku da ono što je jasno jeste da ruska vojska nema dobre šanse da ostvari svoje početne političke ciljeve i da je rusko rukovodstvo moralo da suštinski revidira svoje ratne ciljeve u pravcu rešenja jer promena režima nije opcija.

On dodaje sa sada samo pokušavaju da se postave u najbolju moguću poziciju za te pregovore, a sa je ruskoj vojsci verovatno preostalo samo nekoliko nedelja u pogledu borbene efikasnosti unutar Ukrajine.

„Iskreno, isto važi i za ukrajinske snage. Ne mogu da pretpostavim koliki su im gubici, ali nisu u boljoj formi. Dakle, jedna od dve stvari će se verovatno desiti u narednih nekoliko nedelja: ili ćemo videti značajnu operativnu pauzu i neku vrstu prekida vatre koji će dovesti do nagodbe, ili će ta pauza uvesti period ponovnog naoružavanja u kojem će Rusija uvesti nove jedinice. Imaju više snaga, imaju više materijala. Njihovi gubici su značajni, ali njihova stopa iscrpljivanja kao udela u snagama verovatno nije tako loša kao u Ukrajini, ali ne znamo. Ono što je bitno je manje gubitaka, a više gubitaka kao stvarnog udela u vojnom kapacitetu zemlje. Dakle, Ukrajini možda ide dobro, ali i dalje gube značajne količine materijala i opreme“, pojasnio je.

„Nije moguće da Ruska vojska zauzme Kijev“

Kofman kaže da jedina stvar za koju misli da sada možemo reći je da nije moguće da ruska vojska zauzme Kijev. On kaže da je najbolje što mogu da pokušaju jeste da ga opkole u ​​narednim nedeljama, te da je malo verovatno da će biti uspešno probijanje na zapad ka Odesi, „jednostavno nemaju snage za to“.

Takođe napominje da je jedini način kako bi mogli da postignu neki uspeh taj da dalje suzbijaju ukrajinske snage u Donbasu na istoku.

„Ruskoj vojsci je verovatno preostao još jedan set ofanziva pre nego što se zaista iscrpe i postanu borbeno neefikasne, a onda ćete verovatno videti seriju malih, postepenih napada i kontranapada koji neće doneti značajne promene na teritoriji“, prognozira Kofman.

Rusi moraju da naprave pauzu

Vojni ekspert kaže da Rusi moraju da naprave pauzu da bi se reorganizovali. Pretpostavlja da je razlog zašto ih nismo videli kako značajno napreduju to što su imali neuspeha pa su napravili pauzu.

„Ne možete predvideti tok bitke, ali pretpostavljam da im je ostalo još nekoliko nedelja pre nego što će morati da naprave velike promene u ovoj operaciji“, ponovio je.

Podsća da su Rusi već izvršili značajna prilagođavanja četvrtog dana rata kada je postalo jasno da je operacija promene režima bila neuspešna.

„Strateški napad na vojni aerodrom Hostomel u blizini Kijeva tog prvog dana nije uspeo i tamo su dobili krvav nos. Sada su morali da se prilagode pravom ratu sa pravom vojnom silom u veoma velikoj zemlji“, predočava stručnjak.

Što se tiče restrikcija koje su mnoge zemlje uvele Rusiji, Kofman tvrdi da sankcije neće uticati na snage koje su trenutno raspoređene. Mišljenja je da, dokle god Putin oseća da ima javnu podršku za rat, može da ga nastavi.

Slika bojnog polja neujednačena

Vojni ekspert tvrdi da trenutno Ukrajinci rade prilično dobar posao u zasedi na kolone za snabdevanje Rusije, ali da to varira od oblasti do oblasti, odnosno da postoje neke oblasti u kojima Rusi imaju mnogo više stvarne kontrole od drugih, što čini sliku bojnog polja neujednačenom.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.