"Predaćemo ih Kijevu": Ruski partizani zarobili vojnike iz Rusije 1Foto: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Proukrajinska grupa ruskih partizana koja je zarobila nekoliko vojnika tokom prekograničnog napada na južni deo Rusije kazali su da će ih predati ukrajinskim vlastima, preneo je Gardijan.

Ruski dobrovoljački korpus (RDK) je to izneo u video izjavi objavljenoj nakon napada na ruski region Belgorod.

Korpus zajedno sa borcima Legija Slobodne Rusije je preuzeo odgovornost za niz napada na ruskoj teritoriji uključujući i prošlonedeljni napad kada je Moskva saopštila da su ubijena dva civila.

Na video snimku u trajanju od minut i 26 sekundi vidi se desetak ruskih vojnika u zarobljeništvu dok dvojica leže na bolničkim krevetima. Legija Slobodne Rusije objavila je isti video na svom Telegram kanalu.

Čovek iz grupe, koji se nije imenom predstavio, kazao je da je tokom dana zarobljeno više Rusa.

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov ranije je pristao da se sastane sa grupom ukoliko su vojnici još živi. Pripadnik Korpusa kaže na snimku da se Gladkov nije pojavio na mestu koje je dogovoreno.

„Već smo odlučili o sudbini ovih momaka. Biće prebačeni na ukrajinsku stranu na proceduru razmene“.

Gladkov je kasnije objavio kratku izjavu u kojoj je rekao da je razgovarao sa lokalnim vlastima. Ukrajina negira direktnu umešanost u prekogranične napade ali ih je ocenila kao posledicu ruske invazije.

„Ovi Rusi su uzeli oružje protiv svoje volje. Uskoro će shvatiti podlost i nepravdu rata koji je pokrenuo Putin“, rekao je drugi pripadnik Korpusa koji se nije predstavio na snimku.

Ruski istraživački portal Meduza piše da je Telegram kanal „Možemo da objasnimo“ koristeći usluge pretrage društvenih medija utvrdio identitete nekih zarobljenih Rusa, koje je Ruski dobrovoljački korpus obećao da će predati guverneru regiona Belgorod Vjačeslavu Gladkovu 4. juna, ako on bude došao na sastanak.

RDK je zakazala sastanak u Novoj Tavolžanki, a Gladkov je rekao da je spreman da razgovara sa predstavnicima formacije koja se bori na strani Ukrajine na kontrolnom punktu Šebekino (Multilateralni automobilski kontrolni punkt).

Sastanak nije održan, a RDK je objavio snimak zatvorenika.

RDK je, najavljujući neuspeli sastanak, saopštila da je „samo Jevgenij Prigožin pokazao hrabrost i saopštio da je spreman da učestvuje u pregovorima“.

Nakon analize snimka sa zatvorenicima, novinari „Možemo da objasnimo“ saznali su da su se u kadru pojavila četiri stanovnika grada Velikje Luki u regionu Pskova: Roman Gomenjuk, Jurij Martinov, Aleksej Kamitski i Dmitrij Ermakov. Bivša supruga je na snimku prepoznala Alekseja Beljaeva iz grada Kašina u regionu Tver.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari