Predsednica nemačkog parlamenta odala počast žrtvama Drugog svetskog rata u Kijevu 1Foto: Beta/Ukrainian Parliament Press Office via AP

Predsednica nemačkog Bundestaga Barbel Bas danas je, sa predsednikom ukrajinskog parlamenta Ruslanom Stefančukom na ceremoniji polaganja venca neznanom vojniku, odala počast žrtvama Drugog svetskog rata u prestonici Ukrajine Kijevu.

Bas je doputovala danas u Kijev kako bi sa premijerom razgovarala o invaziji Rusije na Ukrajinu i odala počast žrtvama Drugog svetskog rata, objavio je zvaničnik nemačkog parlamenta na Tviteru, prenosi RSE.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ranije se emotivno obratio naciji za Dan pobede, kada se Evropa seća formalne predaje nacističke Nemačke saveznicima u Drugom svetskom ratu, rekavši da se „zlo vratilo“ Ukrajini, ali da neće moći da pobegne od odgovornosti.

Očekuje se da će nemački kancelar Olaf Šolc kasnije danas učestvovati u virtuelnoj diskusiji G7 o ratu u Ukrajini kojoj će prisustvovati i Zelenski.

Nemačka je pristala da Kijevu isporuči teško naoružanje, uključujući samohodne haubice, što je promena u odnosu na dugogodišnju politiku da se teško oružje ne šalje u ratna područja zbog nacističke prošlosti zemlje.

U Rusiji, Dan pobede 9. maja jedan je od najvažnijih nacionalnih događaja u zemlji – sećanje na ogromne žrtve koje je Sovjetski Savez podneo u pobedi nad nacističkom Nemačkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari