Predsednik Libana odobrio istorijski sporazum o pomorskoj granici sa Izraelom 1Foto: Dalati Nohra via AP

Predsednik Libana Mišel Aun izjavio je danas da je njegova zemlja odobrila sporazum o pomorskoj granici s Izraelom, postignutom zahvaljujući posredovanju SAD.

I Liban i Izrael polažu pravo na 860 kvadratnih kilometara Sredozemnog mora gde se nalaze gasna polja.

Sporazum o demarkaciji pomorske granice postignut je posle višemesečnih pregovora kojima je posredovao američki zvaničnik Amos Hohštajn i predstavljaće veliki preokret u odnosima dve zemlje iako su zvanično u ratu još od 1948. godine kada je stvorena jevrejska država.

„Ovaj indirektan sporazum ispunjava libanske zahteve i zadržava sva naša prava“, rekao je Aun o televizijskom obraćanju.

On se prethodno sastao sa premijerom prelazne vlade Nadžibom Mikatijem i predsednikom parlamenta Libana Nabihom Berijem koji su dobili kopije najnovijeg nacrta sporazuma početkom ove nedelje.

Predsednik SAD Džozef Bajden je u utorak rekao da su obe zemlje pristale da „formalno“ okončaju granični spor i da su mu lideri tih zemalja rekli da su spremni da preduzmu naredne korake.

„Velika većina“ ministara u vlada Izraela je u sredu glasala za sporazum.

Parlament Izraela (Kneset) će sada tokom dve nedelje razmatrati taj dokument pre konačnog glasanja vlade.

Liban se nada da će određivanje pomorske granice utrti put eksploaticiji gasa što će doprineti prevazilaženju parališuće ekonomske krize u toj zemlji.

„Nadam se da je kraj tih pregovora obećavajući početak postavljanja kamena temeljca za ekonomski rast koji je potreban Libanu kroz eksploataciju nafte i gasa“, rekao je Aun, ocenivši da će to doprineti stabilnosti, bezbednosti i razvoju što je potrebno zemlji.

Izrael se takođe nada eksploatisanju gasnih rezervi i da će sporazum umanjiti opasnost rata sa libanskim proiranskim ekstremističkim Hezbolahom.

Liban sarađuje sa francuskim eenrgetskim gigantom Totalom u pripremama za istraživanje gasnog polja.

Proizvodnja gasa će biti bazirana na libanskoj strani, ali će Izrael dobiti kompenzacije za gas koji se vadi sa njegove strane granice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.