Foto: Pixabay / JESHOOTScom

Polovina Evropljana je priuštila makar jedno putovanje unutar svoje zemlje sa najmanje jednim noćenjem, a skoro trećina je imala najmanje jedno putovanje van granica svoje zemlje.

Skoro polovina građana EU koji nisu nigde putovali naveli su da je razlog, makar delimično, finansijske prirode. Oko 20 odsto „ne-turista“ naveli su zdravstvene probleme, dok je 20 odsto izjavilo da nisu želeli da putuju. Zbog posvećenosti učenju ili poslu bilo je sprečeno 16 odsto građana, dok je 13 odsto njih navelo da su razlozi porodične prirode.

Finanski razlozi pokazali su se kao glavna prepreka u svim starosnim grupama, izuzev onih od 65 godina i starijih, koji su bili sprečeni najviše iz zdravstvenih razloga.

Finansijske prepreke najčešći uzrok u Grčkoj, Portugalu i Hrvatskoj

Kao glavni razlog ostajanja kod kuće u većini evropskih zemalja navode se finansije. Najviši procenat je primećen u Grčkoj (75 odsto), Portugalu (66 odsto) i Hrvatskoj (62 odsto). Odsustvo želje ili motivacije je bio glavni razlog u Švedskoj (60 odsto), Slovačkoj (57 odsto) i Portugalu (53 odsto). U Češkoj (40 odsto) i Nemačkoj (39 odsto) su to bili zdravstveni razlozi. A zbog učenja ili posla kod kuće su najviše ostajali građani Portugala (31 odsto), Belgije, Nemačke i Austrije.