Pretnje zbog karikature koja navodno vređa lik i delo Alije Izetbegovića 1Foto: Wikipedia/ Julian Nitzsche

„Kako ti misliš da hodaš ovim gradom? Dobro ćemo ti upamtiti facu!“, samo je jedna u nizu pretnji na račun Andronika, čiji su likovi Superman na gradilištu, Wonder woman na svadbi, Hulk u teretani, neki od „Strip junaka u poseti BiH“.

Međutim, Betmen, kojem su ukrali točkove na automobilu, izazvao je burne i po autora neugodne preteće reakcije posle njegovog gostovanja na televiziji Kantona Sarajevo. „Uredništvo televizije Sarajevo smatra da ta ilustracija vređa našeg prvog predsednika Aliju Izetbegovića.

Ne znam kako su to zaključili, kojim tačno delom i iz toga se desila cela ova turbulencija, celi ovaj šiz događaja u kojem sam ja proglašen najgorim neprijateljem države“, rekao je Filip Andronik, strip crtač i stand up komičar. SDA je saopštenjem osudila ilustraciju Andronika i tražila javno izvinjenje navodeći da je reč o uvredama i psovkama na račun pokajnog prvog predsednika Predsedništva Republike BiH Alije Izetbegovića.

Prema njihovom mišljenju, reč je o uvredi, a ne slobodi izražavanja. Andornik je dobio pretnje putem društvenih mreža, ali i veliku podršku kolega. Inače, nakon Filipovog gostovanja TVSA se obratila saopštenjem za javnost u kojem se ograđuje od sadržaja koji je emitovan, te svih strip ilustracija prezentovanih tokom gostovanja, objašnjavajući da urednica revijalnog programa Enisa Skenderagić nije dostavila imena gostiju, tako da niko osim nje nije znao za gostovanje Andronika.

Izvršni direktor programa i produkcije televizije Sarajevo, Mirsad Sinanović je u telefonskom razgovoru, ne želevši pred kamere N1 televizije, rekao da je on dao ostavku na mesto izvršnog direktora, zbog spornog sadržaja i da je njega lično povredilo što se, kako kaže, ismejava lik i delo Alije Izetbegovića. Upravni odbor BH novinara smatra da su saopštenje Nadzornog odbora i Uprave TVSA, ali i reakcija Stranke demokratske akcije, nedozvoljeno političko mešanje u rad javnog medija i uredničku samostalnost.