Prisluškivanje otkrilo haos Putinovih trupa: Pucaju jedni u druge i kradu automobile kako bi pobegli 1Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Sve je više dokaza potpunog raspada trupa Vladimira Putina. Eto, čak je i NATO savez, inače skroman u procenama, u sredu naveo da su Ukrajinci dosad ubili 15 hiljada ruskih vojnika i pritom ranili još najmanje 25 hiljada, javlja sarajevsko Oslobođenje pozivajući se na RTL.

Ruski avion bacio je bombu na njihovu poziciju. Dezerteri sami sebi pucaju u noge kako bi se spasili iz rata. Beže i ostavljaju tenkove, ali se i presvlače u civilnu robu i kradu automobile, kaže RTL Danas u analizi situacije u Ukrajini.

Ukrajinci tvrde da se tek prisluškivanjem radioveza Rusa može otkriti pravi haos Putinovih brigada. Okreću se jedni protiv drugih, jedan vojnik navodno je nakon teškog poraza iz ljutnje zbog smrti svojih saboraca, pregazio svog zapovednika, a drugi viče da je ruski avion bacio bombu na rusku poziciju.

I Pentagon procenjuje da je dosad ubijeno oko 15 hiljada ruskih vojnika, najmanje 25 hiljada je ranjeno.

Beloruski medij Nexta piše kako ruski vojnici namerno pucaju sebi u noge kako bi izbegli bojište.

Ukrajinci redovno objavljuju i fotografije Rusa koji su se predali. Neki, nadalje, navodno parkiraju svoje Z tenkove pored puteva i beže u šume ili se presvlače u civilnu robu, kradu automobile i beže natrag kućama.

Uz sve to, ipak se događaju brutalni zločini. Da okupatori siluju žene dosad su novinarima obično prepričavale izbeglice koje su uspele pobeći, navodi Oslobođenje citirajući druge medije.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.