Pritvor za dva bivša ministra poljoprivrede Makedonije, treći se pozvao na imunitet 1Skoplje Foto: Dejana Majstorovć

Kako je saopštio skopski krivični sud, Cvetkovu i Delevu je određen 30-dnevni zatvorski pritvor, a pored njih dvojice za kriminal sa izdavanjem državnog zemljišta osumnjičena su još dvojica bivših ministara u vladama Nikole Gruevskog – Aco Spasenovski kojem je određen kućni pritvor iz zdravstvenih razloga i Ljupčo Dimovski koji je pušten nakon što se pozvao na poslanički imunitet.

Poslanik i bivši ministar poljoprivrede Dimovski, kako je saopštio skopski krivični sud, biće ponovo pozvan da se izjasni o optužbama „kada se za to steknu uslovi“, odnosno kada mu parlament Makedonije ukine poslanički imunitet.

Državno tužilaštvo Makedonije za organizovani kriminal pokrenulo istragu protiv tri bivša ministra poljoprivrede i jednog zamenika ministra u vladama Nikole Gruevskog zbog sumnje da su zloupotrebama sa državnim zemljištom oštetili državu za najmanje 1,4 miliona evra.

Tužilaštvo za organizovani kriminal ih svu četvoricu sumnjiči da „u odredjenom periodu sklapali dogovore koje nisu raskidali iako zakupci nisu plaćali nadoknadu za zakup“.

„Radi se o dosad utvrđenih 584 dogovora za zakup poljoprivrednog zemljišta na raznim lokacijama u državi. Na taj način je budžetu Makedonije naneta šteta od 88.467.607 denara (preko 1,4 miliona evra)“, navodi se u saopštenju.

Aco Spasenovski je bio ministar poljoprivrede od 2006. do 2009, njegov naslednik Ljupčo Dimovski od 2009. do 2014, a njega je zamenio Mihail Cvetkov i ostao na toj funkciji do 2016. godine.

Sva tri bivša ministra su članovi Socijalističke partije Makedonije, manjeg koalicionog partnera VMRO DPMNE, dok je bivši zamenik ministra poljoprivrede Delev član VMRO DPMNE.