"Program spasavanja": Kako izgleda plan Evropske unije u slučaju nuklearnog napada? 1Foto: Shutterstock/Serhii Mykhalchuk

Evropska unija ima plan pod nazivom ‘Program spasavanja’, koji je odobren mesec nakon početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara.

Zapadne zemlje veoma ozbiljno shvataju ruske pretnje da će upotrebiti „taktičko nuklearno oružje“, što ih navodi da podignu nivo nuklearne uzbune.

Nakon višemesečnog odbacivanja mogućnosti da Rusija pribegne nuklearnom oružju, svakodnevne izjave zapadnih zvaničnika počele su da skreću pažnju na potrebu da se ozbiljno pozabavimo pretnjama ruskog predsednika Vladimira Putina i pripremimo se za suočavanje sa njima.

Tako je Džek Saliven, američki savetnik za nacionalnu bezbednost, naglasio da Vašington ruske pretnje shvata izuzetno ozbiljno.

Isto upozorenje izneo je Žozep Borel, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku, koji je upozorio da Putinove izjave o nuklearnom oružju nisu samo blef.

Britanski Fajnenšel tajms citira evropske zvaničnike koji su rekli da „mnoge crvene linije uspostavljene u odnosu na nuklearno oružje nisu više iste nakon Putinovog govora“.

Britanski list Gardijan objavio je uvodnik da postoji šansa da Putin upotrebi nuklearno oružje, zbog čega se Evropa i Zapad moraju pripremiti za ovaj scenario.

Kako se Evropa priprema za eventualni nuklearni napad?

Evropska unija ima plan pod nazivom „Program spasavanja“, koji je odobren mesec dana nakon izbijanja rata u Ukrajini.

Odnosi se na razvoj planova za nepredviđene situacije u slučaju velikih katastrofa koje bi mogle pogoditi Evropsku uniju, uključujući suočavanje sa nuklearnim napadom.

Ovaj program se zasniva na brzom odgovoru na svaki hemijski, biološki ili nuklearni napad i na pružanju zaštite građanima Evrope od svih rizika koji proizilaze iz ovih napada.

Prema ovom programu, potrebe evropskih zemalja za lekovima značajno će porasti u slučaju nuklearnog napada, pa je za nabavku i skladištenje lekova i medicinske opreme koja se može koristiti u slučaju nuklearnog napada izdvojeno više od 550 miliona dolara. nuklearni napad na civile.

Što se tiče drugog dela ovog plana, on se odnosi na pripremu specijalizovanih timova i opreme koji bi identifikovali ljude i infrastrukturu pogođene nuklearnim zračenjem, kao i izradu planova za obuzdavanje širenja nuklearnog zračenja.

Ovaj plan daje pravo svakoj evropskoj zemlji izloženoj nuklearnom napadu da koristi strateške zalihe lekova, vakcina i opreme Evropske unije namenjene za ove svrhe.

Gde će građani ići ako dođe do nuklearnog napada?

Evropska komisija izradila je plan za vanredne situacije koji se odnosi na pružanje bezbednog skloništa civilima u slučaju nuklearnog napada, koji uključuje proširenje rezervnih kapaciteta na privremena funkcionalna skloništa koja mogu da prime desetine hiljada ljudi u rekordnom roku i plan za njihovu evakuaciju iz ugroženog područja.

Plan Evropske unije takođe se zasniva na povezivanju ovih privremenih skloništa sa dodatnim objektima, kao što su mobilne bolnice i prostori za pripremu hrane i pića, kao i skladištenje neprehrambenih artikala, kao što su dušeci, higijenski proizvodi, oprema za grejanje i hlađenje i struja. generatori.

Kako je saopšteno iz Evropske komisije, sve zalihe su već nabavljene, a svi interventni timovi su stavljeni u stalnu pripravnost, piše AJB.

Da li Evropa ima antinuklearne rakete?

Odgovor na ovo pitanje nalazimo u intervjuu Metjua Oldama, višeg analitičara Mekenzi obaveštajnog centra, za britansku mrežu Skaj, koji je naglasio da ne postoji vojna sila ili oružje koje je testirano za obaranje ICBM i da nijedna zemlja, u stvari, nema pouzdanu sposobnost.

Vojno-bezbednosni stručnjak je naglasio da, uprkos napretku tehnologije odbrambenih sistema, do sada nije testiran nijedan sistem koji može da odbije balističke rakete.

Britanski stručnjak je rekao da je jedino oružje koje može da odgovori na nuklearno oružje samo nuklearno oružje, odnosno nuklearno odvraćanje.

On objašnjava da Zapad ima dve opcije u slučaju nuklearnog napada: konvencionalni vojni odgovor, ako se napad dogodi u Ukrajini; ili recipročni odgovor i nuklearni udari, bilo od strane Velike Britanije ili Sjedinjenih Država, koje isporučuju te rakete Severnoatlantskom savezu (NATO).

Koliki je nuklearni arsenal Zapada?

Pored ruskog nuklearnog arsenala, koji je najveći na svetu, pošto Moskva ima 6.375 nuklearnih bojevih glava, samo tri zapadne zemlje imaju nuklearno oružje.

Reč je o Sjedinjenim Američkim Državama koje imaju oko 5.800 nuklearnih bojevih glava, uključujući i ono što je raspoređeno po vojnim bazama zemalja članica NATO, zatim slede Francuska koja ima oko 290 nuklearnih bojevih glava i Velika Britanija sa oko 215 nuklearnih bojevih glava.

Prema vojnim procenama, Velika Britanija i Francuska su sposobne da danima vode nuklearni rat, okončavši ovu bitku „poslednjim pogotkom“, poznatim u francuskoj vojnoj doktrini, a to je upotreba poslednje nuklearne rakete razornog kapaciteta koja zaustavljanje bitke.

U Sjedinjenim Državama vojni analitičari govore o planu za „ograničeni nuklearni rat“, koji podrazumeva upotrebu niskoeksplozivnog nuklearnog oružja, a ne rakete sa ogromnim razornim sposobnostima.

Prema nekim procenama, u evropskim zemljama trenutno je uskladišteno oko 150 američkih nuklearnih bombi, uz napomenu da nemačka vojska, na primer, sprovodi godišnju obuku svojih pilota za nošenje i obaranje nuklearnih projektila na borbene avione Tornado.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari