Protestanti u Moskvi zahtevaju ukidanje elektronskog glasanja 1EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Stotine ljudi, ljutih zbog prošlonedeljnih parlamentarnih izbora, pridružilo se danas protestu u centru Moskve, noseći transparente s natpisima i porukama „vratite izbore“, javlja Rojters.

Protest je organizovalo nekoliko političara, mahom komunista, koji tvrde da su prevareni i pozivaju na ukidanje elektronskog glasanja.

„Došla sam ovde danas jer smo ponovno prevareni“, rekla je jedna žena na protestu.

Ruska policija privela je u petak nekoliko opozicionih aktivista i upozorila da će prekinuti sve ilegalne skupove tokom vikenda, ali britanska agencija navodi da tokom dana nije bilo informacija o hapšenjima na protestu.

Novinska agencija Interfax objavila je procenu moskovske policije da se na protestu okupilo oko 400 učesnika, uključujući novinare, dok Rojters, pozivajući se na očevice, navodi da je bilo oko 1.500 ljudi.

Konačni rezultati izbora objavljeni su u petak i po njima je vladajuća stranka Jedinstvena Rusija, koja podržava predsednika Vladimira Putina, osvojila 324 od 450 mesta u ruskoj Dumi.

Kremlj je objavio da želi da se elektronsko glasanje, koje je korišćeno u Moskvi i u nekoliko drugih regija na prošlonedeljnim izborima, uvede i širom zemlja na budućim izborima, navodi Rojters

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.