Protesti u Siriji zbog Trampove odluke o Golanskoj visoravni 1Foto. EPA-EFE/SANA HANDOUT (Arhiva)

Hiljade Sirijaca izašlo je danas na ulice u raznim gradovima u zemlji da protestuje zbog odluke američkog predsednika Donalda Trampa da zvanično prizna izraelski suvernitet nad okupiranom Golanskom visoravni, što je izazvalo osude širom sveta, uključujući i jednog broja američkih saveznika.

Predsednik SAD Donald Tramp je juče popodne u Beloj kući u prisustvu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua potpisao dekret o priznanju Golanske visoravni, koju je Izrael osvojio od Sirije u ratu 1967. i anektirao 1981. godine, kao izraelske.

Ujedinjene nacije nikad nisu priznale tu aneksiju.  Sirijska vlada je juče osudila „nasilni napad na teritorijalni integritet“ Sirije, prenosi Frans pres.

Sirijci su danas izašli na ulice da protestuju protiv te američke odluke u Homsu, u centru zemlje, Kamičliju i Hasakeu na severoistioku pod kurdskom upravom, u Alepu na severu, Deir Ezoru na istoku kao i u glavnom gradu Damasku i u uporištima sirijskog predsednika Bašara al Asada Latakiji i Tartusu na zapadu, javila je državna novinska agencija Sana.

Nosili su portret sirijskog presednika i sirijske i palestinske zastave.

Sana je objavila je snimke današnjeg protestnog marša u južnom gradu Sveidi u kome su demonstranti nosili sirijske i palestinske zastave i natpise na kojima piše „Golan je sirijski“.

Agencija je navela da su protesti organizovani i u južnom gradu Dari, oko 20 kilometara od Golanske visoravni.

„Sramna odluka SAD u prilog Izraelu ne menja sirijski identitet Golana“, rekao je ministar informisanja Imad Sara na sirijskoj državnoj televiziji za vreme demonstracije u Damasku.

U deklaraciji koja je pročitana pred palatom pravde u Damasku kaže se da je sada Amerika prvi neprijatelj Arapa, prenela je državna televizija.

„Golan je arapski i sirijski sviđalo im se to ili ne“, rekao je za Frans pres jedan od demonstranata Mohamad Šabah u Alepu.

U Hami u centru zemlje advokati su prekinuli suđenja jedan sat u znak protesta.

Ambasadori pet EU članica Saveta bezbednosti UN – Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Poljska i Belgija, izdali su zajedničko saopštenje u kome navode da ne priznaju izraelski suverenitet nad Golanom, koji je Izrael okupirao 1967. godine.

„Aneksija teritorije silom je zabranjena međunarodnim pravom“ i bilo kakve jedostrane promene granica su protivne međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima i Povelji UN“, navodi se u saopštenju i izražava zabrinutost zbog širih posledica priznavanja ileglne aneksije kao i širih regionalnih posledica. Svih pet zemalja su bliske saveznice SAD, prenosi agencija AP.

SAD je prva zemlja koja je priznala suverenitet Izraela u Golanu, koji ostatak međunarodne zajednice smatra okupiranom teritorijom.

Državna službenica Mona Ibrahim rekla je u Damasku da će Golan biti vraćen Siriji bez obzira koliko dugo bude trebalo i ocenila da je Trampova odluka „bezvredna“.

Vođa militantle libanske grupe Hezbolah Hasan Nasralah je rekao da ta odluka dokazuje da je otpor jedini način da se povrate teritorije koje je Izrael okupirao i da „velika Sotona“ , SAD, ne može da bude sponzor takozvanog mirovnog procesa.

Danas je i Organizacija islamske saradnje od 57 članova osudila Trampovu odluku o Golanu navodeći da se time legitimizuje izraelska okupacija Golana i krši međunarodno pravo. Kao se navodi, ta odluka ne menja činjenicu da je Golanska visoravan „arapska i sirijska okupirana teritorija“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Protesti u Siriji zbog Trampove odluke o Golanskoj visoravni”

  1. očekivano, ko se bode sa rogatima taj uvek plaća cenu. biće dobro ako se gubici Sirije završe sa golanskom visoravni.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.