Putin "izrešetao" predsednika akademije 1Foto: Fonet/AP

Predstava je stvarno izvedena u najboljem pozorišnom maniru.

U sredini okruglog stola sedeo je lično ruski predsednik Vladimir Putin i odlučno ljut propitivao predsednika Ruske akademije nauka (RAN) Vladimira Fortova, koji očito nije znao da li je poželjno da bude zaprepašćen ili je bolje da bude odmah saglasan. Sve je do poslednje reči zabeležila i emitovala ruska državna televizija.

Savet za nauku i obrazovanje upravo je elaborirao Strategiju naučno-tehnološkog razvoja, oko čega je Fortov u završnoj fazi nešto zatezao, kad je Putin najavio uvek najopasniju tačku ‘razno’ odnosno tehničko-kadrovska pitanja. „Neke naše kolege iz predsedničke administracije, iz Ministarstva obrazovanja, iz Ministarstva unutrašnjih poslova, iz Ministarstva odbrane, iz Federalne službe bezbednosti i drugih organa učestvovali su u izboru (za člana RAN, prim. R. Ć.) i izabrani su“. Onda se ustremio na Fortova s pitanjem: „Zašto ste to učinili? Oni su tako veliki naučnici?“. Fortov je, očito nespreman, nešto odgovorio. „Oni su tako veliki naučnici?“, pitao je opet predsednik Ruske Federacije i dodao ključno pitanje: „Šta sada ja da radim?“.

Svi su rekli da su dobili odobrenje svojih šefova, rekao je Fortov. „Znači tako su veliki naučnici da nauka bez njih ne može“, pitao je opet Putin. „Svi su prošli proceduru. Šest krugova su prošli“, opet će Fortov. „Znači, tako veliki naučnici“, opet će Putin. „Šest krugova… Iz toga se može izvesti takav zaključak“, priznao je Fortov. „E onda treba da se bave naukom, a ne rutinskim državnim poslovima“, stavio je tačku na slučaj ruski predsednik Vladimir Putin. Iako predsednik RF očito hoće javnosti da pokaže da u ruskoj nauci ne može biti ni sumnje u sukob interesa ili korupciju, neki mu ruski mediji ne veruju. Nego smatraju da je stavljajući tačku na ovaj slučaj u stvari tačku hteo da stavi na Fortova, za slučaj da Fortov nije shvatio da tačku treba da stavi sam na sebe. Pošto je već preživeo sukob s predsednikom oko upravljanja imovinom RAN za šta je, ipak je popustio, osnovana posebna institucija van RAN. Jer, nije Fortov šef državnim službenicima da ovako za njih odgovara!

I pored izričite usmene zabrane predsednika RF, 14 državnih službenika različitog nivoa kandidovalo se za članove RAN iako su pri podnošenju kandidature u RAN posebno opomenuti na zabranu. Pošto su se razabrali u predsedničkoj administraciji neki su zaključili da takva zabrana ne može biti ozbiljna pa su se kandidovali, neki su se na vreme opomenuli pameti pa su odustali, što im prema saznanjima medija neće biti od pomoći. NJih 14 je i izabrano, trojica pravo za akademike. Svih 14 sada će dobiti otkaz. Uz koje pravno obrazloženje? Za to će se pobrinuti pravnici iz predsedničke administracije.

Cinični mediji smatraju da je Ruska akademija nauka dobila konkurenciju poznatog Kurčatovskog instituta, a Vladimir Fortov konkurenciju, podvlači se, uticajnog Mihaila Kovaljčuka, šefa tog Instituta. Već na sednici Saveta za nauku i obrazovanje je, kako svedoči list Komersant, takođe uticajni Dmitrij Peskov pohvalio pravilno razumevanje Instituta i Kovaljčuka o pravcu u kome ruska nauka treba da ide i načinu na koji novac za nauku treba da se troši.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Putin "izrešetao" predsednika akademije”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.