Putin na neformalnom samitu sumirao rezultate za 2022. godinu: "Probleme ćemo zajedno da rešavamo, kroz drugarsku pomoć" 1Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV

Putin je na neformalnom samitu Zajednice Nezavisnih Država sumirao rezultate u 2022. godini i predložio da se razgovara o njima kao i o budućim planovima.

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je lidere zemalja ZND da na neformalnom samitu asocijacije sumiraju rad u 2022. godini.

Prema njegovim rečima, ovaj prijateljski susret lidera pokazuje njihovu želju da dalje zajednički grade saradnju u ZND – u na bazi strateškog partnerstva, obostrane koristi i vodeći računa o interesima svih zemalja.

Ruski lider je konstatovao uspešnu interakciju između članica Komonvelta.

 

Tako će trgovinski promet između država unije do kraja godine iznositi 100 milijardi dolara, istakao je Putin, prenosi Ria.

On je izrazio mišljenje da produbljivanje interakcije u okviru ZND zadovoljava fundamentalne interese zemalja i pomaže efikasnijem rešavanju problema društveno-ekonomskog razvoja.

Takođe, saradnja između država jača regionalnu stabilnost i bezbednost. Putin je napomenuo da su zemlje ZND ove godine održavale bliske međusobne kontakte preko specijalnih službi. Istovremeno, ruski lider je ukazao na rastuće izazove i pretnje u međunarodnoj areni.

„Moramo da priznamo, nažalost, da dolazi do nesuglasica i među državama članicama Komonvelta. Glavno je, međutim, da smo spremni i da ćemo sarađivati. A čak i ako ima problema, nastojimo da ih sami rešimo, zajednički, pružajući drugarsku pomoć i posredovanje jedni drugima“, rekao je on.

On je podsetio da je na jednom od samita odlučeno da se godina ruskog jezika u zemljama Komonvelta održi 2023. godine.

Putin je takođe čestitao predstojeću Novu godinu liderima zemalja ZND i njihovim narodima i zahvalio svojim kolegama što su na poziv Rusije došli u Sankt Peterburg.

Ovo nije prvi put da se samit ZND održava u neformalnom okruženju.

Poslednji takav sastanak održan je u oktobru, takođe u Sankt Peterburgu. Zatim je to prethodilo zvaničnom samitu u Astani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.