Putin se u petak obraća parlamentu: Formalno proglašenje aneksije okupiranih delova Ukrajine? 1Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je najnoviji izveštaj svojih obaveštajaca o situaciji u Ukrajini.

U njemu se navodi da bi se ruski predsednik Vladimir Putin u petak, 30. septembra, trebao obratiti ruskom parlamentu te kako „postoji realna verovatnoća da će Putin iskoristiti obraćanje kako bi formalno najavio aneksiju okupiranih regija Ukrajine“.

Putin se u petak obraća parlamentu: Formalno proglašenje aneksije okupiranih delova Ukrajine? 2
Foto: snapshot Twitter

Referendumi koji se trenutno odvijaju u okupiranim regijama Ukrajine samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk te okupiranih regija Herson i Zaporožja, o pripajanju Rusiji – završavaju se danas.

Čelnici u regijama koje podržavaju Kremlj rekli su da se privremeni rezultati mogu očekivati večeras ili u danima koji slede.

Ruski lideri nadaju se da će najava aneksije okupiranih teritorija biti percipirana kao uspjeh „specijalne vojne operacije“ (kako službena Moskva naziva invaziju na Ukrajinu) te će konsolidovati podršku javnosti sukobu, stoji u izveštaju.

No, tu nadu će verovatno potkopati svest ruske javnosti o nedavnim porazima ruskih snaga na ratištu i značajan nemir kojeg je izazvala najava „delimične mobilizacije“, tvrde britanski vojni obaveštajci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari