Putin u obraćanju povodom Dana pobede: Odanost domovini je glavna vrednost (FOTO) 1Foto: BBC/Printscreen

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u govoru na Crvenom trgu povodom obeležavanja Dana pobede čestitao ruskim veteranima pobedu nad fašizmom, kao i svim narodima koji su im u tome pomogli.

„Krajem prošle godine Zapad je otvoreno pripremao napad na Donbas i Krim i bilo je zahteva u Kijevu za nuklearno oružje, što je stvorilo neprihvatljivu pretnju na samoj našoj granici“, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin u govoru na Crvenom trgu u Moskvi povodom Dana pobede. Međutim, nije objasnio kakve dokaze ima da potkrepi takve tvrdnje.

Veteranima je čestitao dan „velike pobede“, kojim se proslavlja trijumf Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

On je optužio SAD i „njihove marionete“ da stvaraju pretnju i ukazao da je „opasnost svakim danom sve veća“.

“SAD su posle raspada Sovjetskog saveza počeli govoriti o svojoj suverenosti. Mi smo drugačija zemlja. Ponosimo se na veterane kojima je zabranjeno da dođu. Danas vojnici Donbasa ratuju za svoju zemlju zajedno sa ruskom vojskom. Obraćam se svim snagama na Donbasu – ratujete za našu zemlju i za budućnost svih nas. U čast svih očeva, majki, braće, sestara koji su poginuli u Drugom svetskom ratu. Takođe slavimo živote onih koji su u Donbasu stradali zarad budućnosti”, kazao je Putin i pozvao na minut ćutanja.

Ruski predsednik je rekao da je „naša dužnost da učinimo sve da se užas svetskog rata ne ponovi“. Aludirajući na rat u Ukrajini je rekao:“Rusija je pružila preventivni otpor agresiji – bila je to iznuđena i suverena odluka“.

„Specijalna vojna operacija“ u Ukrajini je bila „neophodna, jedina ispravna i blagovremena odluka“, a „zemlje članice NATO nisu htele da nas slušaju. Imale su drugačije planove i mi smo to videli…“

Pošto je napravio pauzu u antizapadnoj retorici, Putin je rekao da Rusija proslavlja kao „poštovane drugove“ one iz savezničkih armija, uključujući Engleze, Francuze i Amerikance koji su se borili rame uz rame sa Sovjetskim Savezom u Drugom svetskom ratu.

Naglasivši da se obraća oružanim snagama Rusije i „pripadnicima milicije Donbasa“, poručio je da se oni bore na „svojoj teritoriji da odbrane Rusiju“.

„Niko neće zaboraviti lekcije naučene u Drugom svetskom ratu, tako da u svetu neće biti mesta za one koji kažnjavaju i za naciste.

Kako je naglasio u svom obraćanju naciji, ruski vojnici danas ratuju za dedove i pradedove, a odanost domovini je glavna vrednost koja ih u tome vodi.

“Pogibija svakog našeg vojnika je tragedija za sve nas. Posebnu podršku ćemo pružati deci poginulih i ranjenih vojnika. Danas sam potpisao posebnu uredbu o tome. Sada ovde, na Crvenom trgu, časno stoje vojnici iz različitih regija naše domovine. Naši vojnici raznih nacionalnosti štite jedni druge na bojištu kao rođena braća. Danas ratujete za dedove i pradedove, odanost domovini je glavna vrednost – štitimo nezavisnost Rusije”, napomenuo je Putin a njegov govor propratilo je gromoglasno „Ura“ svih prisutnih vojnika.

Na paradi je zatim održan minut ćutanja. Putin je nakon toga rekao da su gubici u ruskim vojnim snagama „tragedija za sve nas“, ali je to „nenadoknadivi gubitak za njihove porodice“. Poželeo je brzi oporavak za ranjene vojnike i oficire i rekao da je danas potpisao izvršno naređenje da se obezbedi „važna podrška“ za „decu palih drugova“.

„Slava našim oružanim snagama. Za Rusiju! Za pobedu!“ rekao je Putin, nakon čega je usledila počasna artiljerijska paljba i patriotska muzika.

Nakon Putinovog govora, počela je velika vojna parada na Crvenom trgu.

U 15 časova po lokalnom vremenu u centru Moskve počeće tradicionalna akcija „Besmrtni puk“. Prema navodima agencije RIA Novosti, tokom te akcije će „sa portretima učesnika Velikog otadžbinskog rata“ ljudi prošetati centralnim moskovskim ulicama u Crvenim trgom na trasi dugoj sedam kilometara.

Kako je Ambasada Rusije u Srbiji juče najavila, danas će i u Beogradu biti održan „Besmrtni puk“ sa početkom u 10 časova, a akciji će prisustvovati i ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.