Putin: Vojska "garant" stabilnosti države, povećaćemo proizvodnju oružja 1Foto: EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je rekao da je vojska „garant“ stabilnosti države i da će se povećati vojnoindustrijska proizvodnja da odgovori na „potrebe u Ukrajini“.

„Moderna i efikasna vojska i mornarica su garant bezbednosti i suvereniteta zemlje, garant njenog stabilnog razvoja i njene budućnosti“, rekao je Putin u kratkom videu obraćanju povodom Dana branilaca otadžbine i uoči prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

„Zbog toga, kao i ranije, pridajemo prioritetnu pažnju jačanju naših kapaciteta odbrane“, rekao je Putin.

Ruska vojska pokušava da pređe u ofanzivu u ukrajinskoj istočnoj oblasti Donbas posle niza poraza.

Putin je rekao da hoće da se vodi „uravnotežen razvoj visokog kvaliteta svih sastavnih delova oružanih snaga“, opremajući trupe „novim sistemima udara, opremom za izviđanje i komunikaciju, dronovima i artiljerijskim sistemima“.

U videu koji traje manje od pet minuta, koji je objavio Kremlj, Putin je takođe pozdravio „sadašnje povećanje proizvodnje svih tipova konvencionalnog oružja“ u ruskom vojno industrijskom kompeksu, i pozvao da se uradi još više.

Ruski predsednik je još jednom istakao „hrabrost“ i „heroizam“ ruskih vojnika angažovanih u Ukrajini posle godinu dana ofanzive.

„Nesalomljivo jedinstvo (nacije) je ključno za pobedu“, rekao je on.

Putin je juče održao govor na glavnom stadionu u Moskvi povodom velikog patriotskog koncerta navodeći da se ruska vojska u Ukrajini bori za „svoje istorijske teritorije“.

Kako navodi Frans, pres ruska vojska trpi teške gubitke tokom jednogodišnje ofanzive u Ukrajini. Posle niza poraza Putin je u septembru mobilisao najmanje 300.000 rezervista, a brojni analitičari očekuju novi veliki napad u narednim nedeljama u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.