Abazović: SAD i EU su moju Vladu videle kao spas od negativnog uticaja na Balkanu 1foto (BETAPHOTO/Vlada Crne Gore/Rade Koprivica)

Premijer Crne Gore Dritan Abazović je večeras izjavio da su SAD i Evropska unija njegovu vladu videli kao spas za zaustavljanje negativnog uticaja na Balkanu.

On je u ekskluzivnom intervju za prištinsku kablovsku televiziju Klan Kosova izjavio da je veoma zadovoljan podrškom, koja dolazi od raznih međunarodnih struktura i da je time pozitivno iznenađen.

„Na taj način su to videli kao spas u novoj vlasti i njihova podrška svakako mora biti dobro iskorišćena“, kazao je on.

Podvukao je da će se entuzijazam koji postoji u ovom trenutku samo povećati ako se donesu neke odluke koje je prethodna vlast propustila da donese.

„Ovaj entuzijazam će biti uzaludan ako ne budemo uspeli doneti neke odluke, koje su veoma važne za državu Crnu Goru. Optimista sam i smatram da se bez velike međunarodne podrške, a ne intervencije, neke stvari ne mogu postići, a tu su godinama“, kazao je crnogorski premijer.

Rekao je da je tokom zvanične posete Sjedinjenim američkim Državama – dok je bio potpredsednik prethodne vlade – upozoreno da će se nešto dogoditi između Ukrajine i Rusije i da je to upozorenje bila mogućnost da se Crna Gora okrene Zapadu i ne dozvoli mogući ruski uticaj kroz različite strukture.

Priznaje da postoje rusofilske i srbofilske strukture koje su imale uticaj na prethodnu vladu, za koje kaže da su bile najveći podsticaj da se formira nova vlada potpuno evropskog duha.

„To je veliki izazov za mene i vlast, ali sam uveren da se kurs Crne Gore neće promeniti i doći ćemo u situaciju da preko 80 odsto stanovništva apsolutno podržava prozapadnu politiku“, kazao je on.

Crna Gora se zalaže za regionalnu inicijativu „Otvoreni Balkan“, u kojoj su Kosovo i država, koju sada vodi, odbili da učestvuju, kazao je Abazović.

Kaže da je ta inicijativa stvorena da uključi šest zemalja Zapadnog Balkana i da će od nje najviše koristi imati Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.