CIK BiH: O petom srpskom delegatu u Domu naroda odlučiće žreb 1Foto: flickr.com/jenniferboyer

Centralna izborna komisija BiH (CIK) danas je odlučila da prizna sporni 12. glas za kandidata Partije demokratskog progresa (PDP) koji je biran za Dom naroda BiH, pa će konačna odluka o petom delegatu iz Republike Srpske biti doneta žrebom.

CIK je zaključila da je ispravan listić na kojem je bilo prekriženo ime Nenada Vukovića (PDP), a ne kvadratić, i da Vuković ima 12 glasova, isto koliko i SNSD-ova Snježana Novaković Bursać.

Protiv odluke su glasali članovi CIK-a Vlado Rogić i Irena Hadžiabdić, dok su ostali podržali predlog kojim je priznat glas za listu PDP-a.

Žalbu na ovu odluku je moguće uputiti Apelacionom sudu Bosne i Hercegovine.

Ako opoziciona PDP bude imala sreće u žrebu i njen kandidat bude izvučen, to znači da SNSD neće imati „kontrolni paket“ u Domu naroda BiH, a time se otvara i mogućnost da opozicione stranke iz RS budu deo vlasti na državnom nivou.

Predsednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će njegova stranka u roku od 24 časa podneti žalbu nadležnom sudu i krivične prijave protiv svih članova CIK-a koji su danas glasali da PDP-ovoj listi bude priznat 12. glas.

Portparolka PDP-a Anja Petrović izjavila je da je odluka CIK-a potpuno ispravna i u skladu sa Izbornim zakonom, s obzirom na to da se, kako je navela, vidi nedvosmislena namera poslanika da glasa za listu PDP-a.

„Predstoje naredni proceduralni postupci i nadamo se da će ići u korist PDP-a, posebno ako uzmemo u obzir naš jasan stav da niko ne treba imati punu kontrolu nad odlukama Doma naroda BiH, što je slučaj kada jedna politička stranka ima četiri delegata“, kazala je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.