DF nam nije partner, ne dele evropske vrednosti: Ambasada SAD u Crnoj Gori 1Foto: Gradski.me

SAD su više puta govorile da ne vidimo Demokratski front (DF) kao partnera. DF nije uspeo da pokaže liderstvo u unapređenju ključnih reformi potrebnih za pristupanje Crne Gore EU i očigledno ne deli evropske vrednosti, što se najjasnije pokazalo u odbijanju da javno osudi brutalni agresorski rat Rusije protiv Ukrajine, saopšteno je Gradskoj televiziji iz Ambasade SAD u Podgorici.

Povodom najava da će premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović formirati Vladu sa Demokratskim frontom, iz Ambasade kažu da to, kako će biti konstituisana vlada, odlučuje Crna Gora.

„Ali pozivamo sve crnogorske lidere da nastave evroatlantski put Crne Gore, stanu na stranu demokratije, a ne autokratije, i solidarišu se sa hrabrim ukrajinskim narodom“, navodi se u odgovoru Ambasade SAD u Podgorici Gradskoj TV.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula kaže u odgovoru na pitanje Gradske TV da predloženo rešenje stare parlamentarne većine ne izgleda kao održiva opcija i da su izbori u ovom trenutku najbolje rešenje za izlazak iz krize.

„Crna Gora je nezavisna, međunarodno priznata demokratska republika koja ima svoj ustav i institucije i povijest teško izborene državnosti pa ne znam je li doista većini građana Crne Gore prihvatljiv kandidat s istorijom takvih izjava i stavova. Stara-nova većina u crnogorskoj skupštini kao da je uspela nakon pada kratkotrajne manjinske vlade iznedriti još manje održive opcije za provedbu neizbežnih reformi.

Crna Gora je pokazala da može provesti slobodne izbore pa građani, koji u velikom postotku podržavaju članstvo u EU, imaju pravo da daju legitimitet nekoj novoj većini koja bi vodila zemlju u smeru kojeg oni odaberu. Za zemlju je najvažnije da se prekine ovakva blokada političkog odlučivanja i rada institucija“, rekao je Picula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari