Dodik: Možemo poslati posmatrače u Donbas na referendume o pripajanju Rusiji 1Foto: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik smatra da referendume u Donjecku i Lugansku treba smatrati autonomnom odlukom stanovnika ovih regija te je naglasio kako treba poštovati ovaj izbor.

U izjavi za RIA Novosti Dodik je kazao da je pitanje referenduma važna tema poslednjih dana te da je pitanje pristupanja Rusiji nezavisna odluka ovih regija, ali i same Rusije. „Stoga ćemo poštovati njihov izbor i način integracije”, rekao je Dodik.

Poručio je da postoji mogućnost da posmatrači na referendumu budu i određene osobe iz bh. entiteta Republika Srpska.
“Naravno, naši ljudi su prisustvovali takvim događajima i često su učestvovali kao posmatrači na izborima u Rusiji. Oni imaju iskustva po tom pitanju i bila bi mi čast da učestvuju i na ovako važnom događaju”, zaključio je Dodik.

Do kraja septembra, prema najavama, trebalo bi da se održi referendum u okupiranim delovima Ukrajine o pripajanju ovih teritorija Rusiji.

Vasković: Dodik u međunarodnim okvirima ima status „malog pustinjskog miša“

Dodik se juče u Moskvi sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Dodikov sastanak sa Putinom izazvao je veliko interesovanje domaće javnosti, a o putu lidera SNSD-a u Moskvu pisao je i banjalučki novinar Slobodan Vasković na svom blogu.

Dodikov sastanak sa Putinom planiran je juče za 11 sati, a lider SNSD-a je u kabinet predsednika Rusije ušao tek oko 16.30, piše Vasković.

„Mediji pod kontrolom Milorada Dodika rano jutros su objavili da će danas biti održan sastanak između Dodika i Vladimira Putina. Iako je sastanak zakazan za 11 sati, Dodiku je omogućeno da uđe u Putinov kabinet tek oko 16.30“, tvrdi Vasković.

To je, piše, pokazatelj da Milorad Dodik u međunarodnim okvirima ima status „malog pustinjskog miša“.

„Dodik je otputovao u Moskvu sa ciljem da pokuša da popravi očajni rejting koji ima kod birača u Republici Srpskoj. Ipak, on se kući vraća teško poražen“, piše Vasković na svom blogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.