Dodikov savetnik traži da Nemačka etnički "očisti parlament od Bošnjaka" po uzoru na RS 1Foto: N1

Savetnik Milorada Dodika pozvao je Nemačku da “etnički očisti svoj Parlament od Bošnjaka po uzoru na RS”, kako se tumači njegova poruka na Tviteru, koja, navodi se, inkriminiše bošnjačko poreklo Adisa Ahmetovića, člana Bundestaga i specijalnog izaslanika za Balkan.

Naime kako je napisao Milan Tegeltija na Tviteru, “Nemačka rizikuje da sa Adisom Ahmetovićem kao specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan, koji je jasno deklarisan kao Bošnjak dovede u pitanje percepciju objektivnosti ukupne nemačke spoljne politike u BIH kod svih drugih naroda na Zapadnom Balkanu”.

Ahmetović je danas stigao u Sloveniju u okviru petodnevnog putovanja tokom kojeg će posetiti i Hrvatsku. Ahmetović će u Ljubljani razgovorati o predstojećim izborima u Sloveniji ali i aktuelnoj bezbednosnoj situaciju u regionu i Evropi.

“Radujem se stranom putovanju u Sloveniju i Hrvatsku. Zbog trenutne političke situacije, obe zemlje igraju još više važnu ulogu za mir i stabilnost u Jugoistočnoj Evropi.

Kao EU i članice NATO-a, obe imaju veliku odgovornost da doprinesu stabilizaciji i demokratizaciji na Zapadnom Balkanu, dok je istovremeno mogu izgraditi most ka jačem približavanju EU

i EU integracije drugih zemalja Zapadnog Balkana“, rekao je Adis Ahmetović, poslanik u nemačkom parlamentu.

U Sloveniji, koja takođe igra vodeću ekonomsku ulogu na Zapadu Balkan, razgovori sa političarima i naučnicima su prvi na dnevnom redu.

U petak će Ahmetović otputovati u Hrvatsku gde će se sastati sa nemačkim ambasadorom u Zagrebu Robertom Klinkeom i predstavnicima civilnog društva i akademske zajednice.

Podsećamo, u Bundestagu će se naredne srede biti održana rasprava o 30. godišnjici početka rata u Bosni i Hercegovini, što je potvrđeno i na zvaničnoj stranici nemačkog parlamenta.

Poslanici, kako je navedeno, žele da raspravljaju oko 70 minuta. „Rat u Bosni i Hercegovini je počeo 6. aprila 1992. opsadom glavnog grada Sarajeva, a završio je u novembru 1995. potpisivanjem Dejtonskog sporazuma. Više od dva miliona ljudi je proterano iz svojih domova, a oko 100.000 ih je izgubilo život”, stoji u objavi Bundestaga.

Raspravu o BiH inicirao je upravo Ahmetović, poslanik Socijaldemokratske partije Nemačke. U izjavi za politicki.ba on je kazao da je “važan i podjednako neophodan znak činjenica da se nemački Bundestag na 30. godišnjicu početka rata u Bosni i Hercegovini bavi aktuelnom situacijom na Zapadnom Balkanu“.

“Stabilnost i budućnost Evrope mogu se osigurati samo jakom, demokratskom jugoistočnom Evropom. U vreme kada Rusija, zajedno s delovima političke elite u Bosni i Hercegovini, takođe pokušava da potkopa Dejtonski mirovni sporazum na ovim prostorima, posebno mi u Nemačkoj moramo ispuniti svoju odgovornost i sprečiti dalje pokušaje destabilizacije”, rekao je Ahmetović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari