Grlić Radman: Nismo mogli da verujemo da će zabrana posete Vučiću stvoriti toliku histeriju u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je nakon sastanka ministara spoljnih poslova država članica EU govorio za medije o pokušaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bez prethodne diplomatske pripreme i komunikacije poseti Jasenovac.

„Nismo mogli da verujemo da je uskraćivanje te posete stvorilo toliku histeriju i nervozu u Srbiji“, rekao je Grlić Radman.

Na pitanje šta misli kada govori o revizionističkim narativima, Grlić Radman je rekao da se to odnosi, između ostalog, na srpskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, koji je izjavio da zapadni Balkan može biti stabilan samo ako svi Srbi žive u jednoj državi, piše Index.hr.

„To nije narativ koji odražava 21. vek i međunarodno pravo“, rekao je Grlić Radman. Ponovio je da Vučićev pokušaj dolaska u Jasenovac nije bio odgovarajuće iskomuniciran službenim kanalima.

„Treba uzeti u obzir da Vučić dolazi iz zemlje koja je početkom 90-ih bila agresor u Hrvatskoj, da je on štićena osoba, prema tome to je vrlo osetljivo pitanje i stoga je nužno kvalitetno komunicirati kako bi se pripremila poseta“, kazao je hrvatski ministar.

Rekao je da nota srpskog ministarstva spoljnih poslova više govori o prošlosti, a ne o budućnosti.

Istakao je da se u toj noti uvećava broj žrtava u koncentracijskom logoru Jasenovac iako su naučnici utvrdili tačan broj imenom i prezimenom.

„Pokušaj okrivljavanja Hrvata“

„Nastoji se stvoriti krivica hrvatskog naroda, što nas podseća na početak 90-ih godina kada su obavljene medijske pripreme koje su trebale obaviti dehumanizaciju hrvatskog naroda kako bi se opravdala srpska agresija“, rekao je Grlić Radman dodavši da se danas ruska propaganda služi istim metodama kada opravdava invaziju na Ukrajinu.

Kazao je da je Hrvatska osudila sve fašističke zločine na svom području, što u Srbiji nije slučaj.

Govoreći o navodima o stradanju porodice Aleksandra Vučića za vreme Drugog svetskog rata, Grlić Radman je rekao da i njegov otac potiče iz istog kraja, iz Bugojna u BiH, i da zna da su Hrvati pomogli u spasavanju njegove porodice.

„Ja sam o tome razgovarao s Vučićem, a znam što mi je otac govorio, da su te porodice spasene“, zaključio je Grlić Radman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.