Hrvatski Jutarnji list: Vučić je u problemu, u Beogradu je Fon der Lajen upotrebila izraz koji je u Srbiji izazvao strah 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Evropskoj uniji ponestaje strpljenja – Srbija „de fakto” (kako god se to pravno tumači) mora da prizna Kosovo, ekspresno je rekla šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom posete Prištini i Beogradu.

Ali, istina, šefica EU nije govorila o tome da ga treba priznati „de jure“ (tj. u skladu sa zakonom), ali to su sada samo, čini se, nijanse, za koje će Vučić hvatati u objašnjavanju javnosti, piše hrvatski Jutarnji list.

De facto, prema Hrvatskoj enciklopediji, znači – „u stvari, stvarno, zapravo, faktički, prema činjenicama, uzimajući u obzir samo činjenično stanje; u pravu se ovim pojmom označava činjenično stanje odnosa, bez obzira da li je u skladu sa pravnim poretkom“.

Ali i ono što je Ursula fon der Lajen rekla, ponavljajući ono što su predstavnici Nemačke, Francuske i Italije rekli Vučiću pre nekoliko dana u Briselu, zapravo određuje da Srbija mora „praktično da pristane na nezavisnost Kosova“, iako ne mora formalno, odnosno da „diplomatski“ priznaju ili, jednostavnije rečeno, priznaju Kosovo, a da to ne kažu.

Neka vrsta „mi to ne priznajemo, ali u suštini to potajno priznajemo“. Malo komplikovano, ali ne. Naime, Srbija ionako nema nikakvu jurisdikciju nad Kosovom od sredine 1999. godine i prihvatila bi činjenicu da ne kontroliše i nema državno-pravni suverenitet nad Kosovom i ne bi se protivila njenom učešću u svim međunarodnim institucijama, uključujući UN. Uz to, Srbija ne mora da „otvori” ambasadu u Prištini niti da ima ambasadu Kosova u Beogradu, već bi trebalo da imaju neku vrstu „diplomatskog predstavništva”. Osim toga, priznavale bi se međusobne lične karte, dokumenta, diplome, vlasničke listove i slično.

– Posetu Ursule fon der Lajen slikovito se može opisati kao ‘dobar policajac – loš policajac’ – kaže za N1 Duško Lopandić, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji i potpredsednik stranke Srbija centar, i Igor Novaković iz Centra. za međunarodna i bezbednosna pitanja objasnio da „de fakto priznanje Kosova” znači „prihvatanje subjektiviteta Prištine i prihvatanje njihovih institucija, dokumenata i simbola”.

Kako objašnjava Novaković, Briselski sporazum iz 2023. godine podseća na sporazum bivše dve Nemačke. Naime, obe strane su potpisale sporazum, ali to nije značilo da je Zapadna Nemačka prihvatila nezavisnost Istočne Nemačke. Ali Srbija, kao što smo rekli, nema nikakvu nadležnost nad Kosovom i praktično je prihvatila da je druga država, ako ni zbog čega drugog nego zbog činjenice da, na primer, u pregovorima o ulasku u EU nije uključeno Kosovo, ma koliko ustavno bilo možda je „srce Srbije“.

Između dve zemlje postoje granični prelazi, kontrola dokumenata i carina, koliko god to zvali „administrativni prelazi“ u Beogradu. Kosovo će svoje pregovore o članstvu voditi samo, a kada se to desi, Srbija će biti članica EU bez Kosova, makar oni bili primljeni istog dana.

Ursula fon der Lajen je Vučiću došla sa „šargarepom i štapom” – praktično ultimatumom, ali i podrškom za ulazak u EU (pohvalila je Srbiju zbog toga) i mahala izdašnim sredstvima od nekoliko milijardi evra, u sklopu šest milijardi evra za ekonomski razvoj Zapadnog Balkana, koji još nije deo Unije.

Kako Jutarnji list podseća, Vašington i EU su nedavno Vučiću otvoreno poručili da do februara 2024. žele da reše situaciju sa normalizacijom odnosa Srbije i Kosova, što znači ovo – „de fakto“ priznanje.

Međutim, ni Priština nije bez obaveza – ona mora da realizuje Zajednicu srpskih opština, po predlogu Brisela. Vučić kaže da je predlog „dobra osnova” za dalje razgovore, ali smatra da se neće ostvariti zbog, kako kaže, balkanskih manira Aljbina Kurtija. Naime, Srbija bi želela da ZSO bude neka vrsta Republike Srpske, dok bi Kosovo, u strahu od takvog ishoda, Srbima dalo neku vrstu lokalne autonomije bez velikih političkih ovlašćenja. Predlog EU je negde na sredini – ni Republika Srpska, jer se plaši „bošnjavanja“ Kosova, niti bi ova autonomija bila samo formalna. Ursula fon der Lajen pozvala je Srbiju da podrži briselski predlog ZSO, a Prištinu da ga što pre primeni. Evropski lider je Vučiću napomenuo i da nije uvela sankcije Rusiji, ali izgleda da ovoga puta nije insistirala na toj temi, jer joj je „de fakto priznanje” Kosova bilo prioritet.

Ursula fon der Lajen upozorila je Vučića da neće tolerisati „incidente poput onog u Banjskoj” kada je, podsetimo, paravojna grupa Srba pokušala „revoluciju balvana” na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Vučić je najavio da će 17. decembra biti održani vanredni izbori, kako bi se sprečio taj kobni februar 2024. godine, kada sve de fakto mora da se završi. Brisel je na ivici i želi da problem Kosova stavi ad acta pred nove evropske izbore u maju i američke izbore u novembru 2024. godine, posebno dok traje kriza na Bliskom istoku, kao i rat između Rusije i Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari