Izetbegović pozvao SNSD da prestane sa blokadom državnih institucija 1 Foto: EPA STEPHANIE LECOCQ

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović pozvao je večeras Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik, da prestane sa blokadama rada državnih institucija, jer se blokadama, kako je naveo, drastično pogoršavaju odnosi u BiH.

„Kriza traje 15 godina i mislim da su štete nemerljive. Desetine hiljada ljudi, iz oba entiteta, ostali bi u BiH da nije bilo Dodika“, izjavio je Izetbegović posle sednice Predsedništva SDA u Sarajevu.

On je naveo da izvorni Dejton ne postoji, jer su u samom Dejtonskom sporazumu predvidjene njegove promene, dodavši da je SNSD učestvovao u prenosu nadležnosti sa entiteta na državu BiH.

„Tu se ne može ići nazad“, ocenio je Izetbegović.

Lider SDA pozdravio je angažman SAD u procesu izmena Izbornog zakona BiH, dodavši da su u SDA „zabrinuti zbog istupa medjunardnih zvaničnika koji su na liniji HDZ BiH“.

„U najavama pojedinih zvaničnika u ovom trenutku je isključivo važno rešiti izbor članova Predsedništva BiH, odnosno zahtev HDZ-a“, kazao je Izetbegović.

On je naveo da su kadrovi HDZ-a blokirali izbor nove Vlade Federacije BiH, odnosno sprovodjenje izbornih rezultata još od 2018. godine, kao i popunjavanje Ustavnog suda FBIH u poslednje dve godine.

„Istovremeno, klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH, čiju većinu čine kadrovi HDZ-a, ili obaraju zakone ili ih jednostavno ne žele razmatrati. Pitanje funkcionisanja Doma naroda će se morati rešavati paralelno sa onim što je zahtev HDZ-a, odnosno izborom članova Predsedništva BiH“, istakao je Izetbegović.

HDZ BiH insistira na izmenama Izbornog zakona BiH, koje bi onemogućile da hrvatski član Predsedništva BiH bude izabran većinski glasovima Bošnjaka, kao što je to bio slučaj sa izborom Željka Komšića.

Izetbegović je još kazao da odluke u vezi sa državnom imovinom ne smeju biti u vezi sa okončanjem mandata OHR u BiH, navodeći da najvažniji uslov iz kriterija „5+2“, koji su potrebni da OHR završi svoj mandat, onaj koji se odnosi na procenu stanja u BiH.

„Ono nikada nije bilo gore“, ocenio je Izetbegović.

Dalje je kazao da je Predsedništvo SDA razmatralo i proteste rudara u Federaciji, navodeći da im niko ne sme smanjiti plate niti na bilo koji način ugroziti standard rudara.

„Istovremeno se mora obezbediti stabilnost energetskog sektora. Stoga smo pozvali predstavnike Elektroprivrede, ministarstva industrije, energije i rudarstva Federacije BiH, sindikata rudnika da kroz dijalog donesu rešenje koje će unaprediti radno-pravni status i garantovati stabilne plate rudarima“, rekao je Izetbegović.