Milanović ima poruku za srpske tabloide: Objasnio svoju izjavu o Kosovu 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se u sredu u Zagrebu sa predsednicom Republike Slovenije Natašom Pirc Musar. Nakon sastanka, dva predsednika su odgovarala na pitanja novinara.

Na pitanje o izjavi o „otetom Kosovu“, Milanović je rekao da se nije čuo sa Aleksandrom Vučićem.

„Poslednji put sam razgovarao telefonom kada je bila migrantska kriza u jesen 2015. godine. Dobro je što je shvatio da prvo mora da prouči moju izjavu. To je veoma dobro. Očigledno nije reagovao na prvu. Moja poruka ekipi u Srbiji, koju ne želim da uvredim, je da je to odavno prestala da bude unutrašnja stvar Srbije. Postoji serija, njen naziv savršeno odgovara onome što želim da kažem srpskim tabloidima. Obuzdajte svoj entuzijazam, ili u genijalnom hrvatskom prevodu „Nema entuzijazma, molim“. Ja sam pravnik, ali sam političar i izabrani demokratski predsednik jedne zemlje i želim da Srbija vidi svoju zapadnu perspektivu. Mislim da ne treba da naglašavam svoju privrženost kosovskim Albancima. Da, Srbija je ostala bez Kosova. To je u međuvremenu prepoznato. Hrvatska je to među prvima priznala i koristim svaku priliku da ubedim ljude da priznaju Kosovo, ako to nisu učinili“, rekao je Zoran Milanović.

„Da bi Srbija došla na Zapad, gde je dobrodošla, neke stvari moraju da se promene. Činjenica da je situacija u Ukrajini trenutak ili početak kraja jedne naizgled srpsko-ruske romanse u kojoj će Srbija shvatiti da je prevareni ljubavnik. Naime, Srbiji i Kosovo smetaju Rusiji. U jednom trenutku Rusija će morati da prizna Kosovo ili da se pretvara da ga priznaje da bi shvatila šta radi u Ukrajini. A gde je Srbija? Jedna mala zemlja. Nema je“, rekao je Milanović.

„Kosovske vlasti i moji prijatelji Kurti i Vjosa, za početak, moraće da daju nekakav status zajednici srpskih opština na severu Kosova. Oni su to potpisali. Ali ispunjavanje obaveza ih vodi dalje, a to je Zapad“, rekao je Milanović.

Prema tome, to je moja poruka: bez entuzijazma, molim“, rekao je Milanović, prenosi N1 Hrvatska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.