Milanu Lukiću nije dozvoljen prevremeni otpust iz haškog zatvora 1Foto: EPA-SERGE-LIGTENBERG

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je zahtev za puštanje na prevremenu slobodu Milana Lukića, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina protiv čovečnosti počinjenog u Višegradu.

Kako se navodi u odluci Mehanizma, Lukić je zatražio puštanje na prevremenu slobodu, kao i pomilovanje. Razlozi za pomilovanje, između ostalog, prema odluci su i činjenica da ga je služenje kazne u Estoniji osam godina sprečavalo da viđa svoju djecu iz Srbije, te da predstavlja probleme njegovoj maloj deci iz Evrope da ga posjete, što, kako navodi, krši njegova ljudska prava.

Predsednik MMKS-a sudija Karmel Ađijus odbio je Lukićev zahtev, javljaju Nezavisne prenoseći BIRN, pojasnivši u odluci kako smatra da su neuverljive Lukićeve puke reference na pomilovanje, bez konkretnog obrazloženja, promenile prirodu njegovog zahteva. Ađijus veruje da bi trebalo smatrati kako Lukić traži samo prevremeno oslobađanje.

„U zahtevu Lukić takođe ulaže niz podnesaka kojima osporava konačnu presudu protiv njega, tvrdeći da je nevin i da mu je podmetnut zločin koji nije počinio“, naveo je on.

Pojasnio je kako je njegov prethodnik odlučio da se osobe osuđene na doživotnu kaznu zatvora mogu smatrati podobnim za prevremeno puštanje na slobodu.

„Prilikom odlučivanja o prethodnom zahtevu Lukića, moj prethodnik je odredio da će ‘Mehanizam smatrati Lukića podobnim za prevremeno puštanje na slobodu nakon što je odslužio više od dve trećine od 45 godina, što iznosi više od 30 godina njegove kazne“, naveo je Ađijus.

On je dodao kako je njegov prethodnik već postavio Lukićev prag podobnosti na više od 30 godina, te da ne namerava odstupiti od te odluke.

„Uzimajući u obzir da je Lukić odslužio samo oko 17 godina doživotne kazne, još ne ispunjava uslove za razmatranje prevremenog puštanja na slobodu“, naveo je Ađijus u odluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari