Policija: U Hrvatskoj nema ilegalnih kineskih policajaca 1Foto: Pixabay/ diegoparra

Hrvatska policija nema informacija o postojanju niti delovanju ilegalnih policijskih jedinica Kine u Zagrebu ili Hrvatskoj, saopštilo je danas ministarstvo unutrašnjih, prenela je agencija Hina.

Hrvatske vlasti su reagovale posle teksta američke televizijske mreže Si En En (CNN) o prisustvu kineske policije u najmanje 53 države širom sveta, uključujući Hrvatsku.

Španska nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Sejfgard Difenders (Safeguard Defenders) saopštila je da je pronašla dokaze da u inostranstvu postoji 48 dodatnih policijskih stanica, kojima upravlja Kina, nakon što je prethodno u septembru otkrila postojanje 54 takve stanice.

Kako je preneo CNN, Kina je, koristeći bilateralne bezbednosne dogovore sa državama u Africi i Evropi, uspostavila više od 100 policijskih stanica širom sveta koje mogu da nadgledaju, zastrašuju i u nekim slučajevima vraćaju kineske državljane koji žive u egzilu.

Kina to radi na temelju bilateralnih sigurnosnih sporazuma Europe i Afrike, dodaje CNN, spomenuvši Hrvatsku, Srbiju i Rumuniju.

Hrvatsko ministarstvo je navelo da su u Hrvatskoj boravili samo kineski policajci zbog lakše komunikacije sa kineskim turistima, a saradnju s Kinom ocenjuju kao profesionalnu i pozitivnu.

„Uprava policije niti iz vlastitih saznanja, a niti iz saznanja agencija s kojima sarađuje, ne raspolaže s podacima o postojanju niti delovanju ilegalnih policijskih jedinica u Zagrebu ili Hrvatskoj“, rekla je portparolka MUP-a Jelena Bikić.

Dodala je da su na temelju bilateralnih sporazuma u Hrvatskoj boravili kineski policajci „sa ciljem da hrvatskim kolegama olakšaju komunikaciju s turistima iz Kine, u trajanju od jednog meseca“.

Kineski policijski službenici od 2018. tokom leta učestvuju u hrvatskom projektu „Sigurna turistička destinacija“. Tada je u Hrvatskoj ukupno boravilo šest kineskih policijskih službenika, a godinu kasnije njih osam.

Tokom 2020. i 2021. kineski policajci nisu boravili u Hrvatskoj, a ove godine ih je bilo osam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.