“Pritislo ga sa svih strana”: Šta regionalni mediji pišu o navodima da je Vučić pisao evropskim liderima? 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je jutros da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslao pisma svim liderima u Evropi, povodom najave prijema Kosova u Savet Evrope.

„Prvi izazov za nas je upravo Savet Evrope i ta borba koja nam predstoji“, rekao je Mali za televiziju Hepi, dodajući da će Srbija uraditi sve da ne dođe do tog prijema.

Prema njegovim rečima, Srbija trpi pritiske koji su, kako je ocenio, „nikad veći“.

„Vučić pisao evropskim liderima zbog Kosova, ali „zbog BiH i Srebrenice nikad nije bio zabrinutiji“, naslov je na sarajevskom portalu Klix.

„Istakao je da sve decenije koliko se poznaju nikada nije vidio zabrinutijeg Vučića i naveo da su pritisci uzrokovani problemima u regionu, odnosno BiH, zatim situacijom na Kosovu, pitanjem sankcija Rusiji i ukazao da preti i donošenje rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici“, prenosi Klix izjavu Malog.

„PRITISLO GA SA SVIH STRANA: Vučić pisao svim liderima u Evropi u vezi sa prijemom Kosova u…“, piše Slobodna Bosna.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da je pismo, između ostalih, upućeno i njemačkom kancelaru Olafu Šolcu i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i da to pokazuje da Srbija neće odustati, prenosi Slobodna Bosna.

Sarajevsko Oslobođenje piše da je „Vučić pisao evropskim liderima zbog Kosova, kolege kažu da ga „nikad zabrinutijeg“ nisu videli zbog BiH“.

– To su ozbiljni pritisci i upravo zbog toga kažem, nikada ga zabrinutijeg nisam vidio. Naravno, daćemo sve od sebe da se nađe rešenje, rekao je Mali, prenosi Oslobođenje.

I RTRS javlja da je Vučić pisao svim liderima u Evropi zbog Kosova.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć, nakon sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske, da će se Srbija boriti do poslednjeg trenutka protiv prijema tzv. Kosova u Savet Evrope i nacrta rezolucije o Srebrenici“, piše, između ostalog, RTRS.

BHRT, između ostalog, piše da se Vučić, naglasio je Mali, zalaže za politiku mira, istakavši da je važno napraviti kompromis, ali i sačuvati mir i stabilnost.

„On smatra da je velika čast što najveći lider na svetu, kineski predsjednik Si Đinping dolazi u Evropu, gde će posetiti tri zemlje, a jedna od njih je Srbija“, prenosi BHRT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari