Spaić: Abazović da povuče predlog za Markovića, neću sedeti za istim stolom sa osvedočenim promotorom homofobije, mizoginije i seksizma 1Foto: cdm.me

Dekanka Pravnog fakulteta Aneta Spaić pozvala je premijera Dritana Abazovića da povuče predlog za članstvo advokata Velibora Markovića u komisiji za analizu ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Pored Spaić, u timu su članica Upravnog odbora Udruženja pravnika Ana Stanković-Mugoša, te pravnici Velibor Marković, Andrej Bracanović i Bojan Božović.

Spaić je za CdM kazala da je, imajući u vidu činjenicu da je u ekspertsku komisiju za analizu Temeljnog ugovora pozvana u svojstvu dekanke Pravnog fakulteta, prihvatila da bude deo tima koji bi doprinio javnom interesu.

“U kontekstu kulture dijaloga i tolerancije i zaštite osnovnih ljudskih prava za koju se zalaže institucija koju predstavljam u ovoj komisiji, pozivam premijera da povuče predlog za članstvo Markovića, vodeći računa o elementarnom poštovanju prava žena i LGBT osoba u Crnoj Gori”, kazala je Spajić.

Kako je dodala, ukoliko je Abazović spreman da povuče predlog kojim se ponižavaju i omalovažavaju žene i LGBT zajednica u Crnoj Gori, i ona iskazuje spremnost da ostane deo tima.

“U protivnom, neću sedeti za istim stolom sa osvedočenim promotorom homofobije, mizoginije i seksizma”, poručuje Spaić.

Spaić: Abazović da povuče predlog za Markovića, neću sedeti za istim stolom sa osvedočenim promotorom homofobije, mizoginije i seksizma 2
Foto: snapshot

Spaić: Abazović da povuče predlog za Markovića, neću sedeti za istim stolom sa osvedočenim promotorom homofobije, mizoginije i seksizma 3

Podsećamo, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević odbila je poziv na učešće u radu stručnog tima, koji bi ispitao usklađenost odredbi Temeljnog ugovora Crne Gore sa Srpskom pravoslavnom crkvom, sa pravnim poretkom Crne Gore, izražavajući na taj način protest zbog uključivanja advokata Velibora Markovića u rad ovog tim.

Povodom Abazovićevog imenovanja advokata Markovića za člana  Komisije koji će preispitati Temeljni ugovor sa SPC reagovalo je više NVO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.