Šta očekuje srpske turiste ukoliko se zaraze koronom u Crnoj Gori? 1Budva Foto: Pixabay/Linn17

U Crnoj Gori će, zbog pogoršanja epidemijske situacije izazvane korona virusom, u narednih 15 dana biti obavezno nošenje zaštitnih maski u javnim ustanovama, objektima od vitalnog značaja – i javnom prevozu.

Dr Igor Galić, specijalista epidemiolog, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore navodi da mere neće uticati na ulazak turista u tu zemlju i da oni to mogu da učine kao i do sada – bez potvrde o vakcinaciji ili testa.

On je, govoreći o tome šta očekuje turistu ukoliko se zarazi u Crnoj Gori, odgovorio da je njihovo lečenje definisano sporazumima između država.

„Ukoliko se potvrdi da je osoba pozitivna, postoje tri mogućnosti – da osoba bude izolovana u svom smeštaju gde su hotelijeri u obavezi da obezbede jednu desetinu svojih kapaciteta za smeštaj takvih gostiju. Ukoliko nemaju kapacitete, onda da se izolacija vrši u smeštaju gde se već turista nalazi, i treća varijanta da se turista svojim vozilom uz koordinaciju sa našim službama sanitarnom inspekcijom i policijom vrate u svoju državu“, objašnjava Galić.

Ukazuje da se već šest nedelja u Crnoj Gori beleži povećan broj novozaraženih i hospitalizovanih, te da su iz tog razloga uvedene mere, poput obaveznog nošenja zaštitnih maski u svim ustanovama javne uprave, u prodavnicama hrane robe, apotekama i benzinskim stanicama.

„Obavezno nošenje zaštitnih maski u javnim upravama i objektima od vitalnog značaja – prehrambene prodavnice, apoteke, benzinske stanice, zatvorenim delovima aerodroma, železničkim i autobuskim stanicama, kolektivnim centrima, bolnicama“, navodi Galić.

Ukazuje da za sada turisti koji dolaze u Crnu Goru mogu slobodno da ulaze u tu zemlju bez potvrde o vakcinaciji ili testa.

Govoreći o kliničkoj slici pacijenata, navodi da je mnogo blaža u odnosu na onu od prošle godine.

„Blaži su simptomi, manji je broj osoba na bolničkom lečenju, smrtnost je znatno manja“, ističe Galić i dodaje da su mere donete kako bi se zaštitila najrizičnije kategorija stanovništva – osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici i oni sa pridruženim bolestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari