U Hrvatskoj odbijen predlog zakona o abortusu 1Foto: vikipedia

Protiv predloga zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, koji je podneo SDP, glasalo je 78 zastupnika, 47 je bilo za i pet suzdržanih. Nije prošao ni zaključak da Vlada u roku od šest meseci pripremi i donese zakon, i tako ispoštuje odluku Ustavnog suda.

SDP je inicirao raspravu o tom zakonu podstaknut slučajem trudnice Mirele Čavajde, koji je u javnosti aktualizovao temu o pravu žena na abortus. Prema predlogu zakona, pobačaj u Hrvatskoj treba da bude legalan, siguran, dostupan, kvalitetan i besplatan, a žene imaju pravo slobodno odlučivati o rađanju dece.

Uoči glasanja Peđa Grbin (SDP) istakao je da su predložili pravo na izbor i slobodu izbora i ništa više, jer se nikoga ništa ne prisiljava.

– To je civilizacijsko pitanje, dodala je Anka Mrak Tritaš (GLAS) zapitavši kakvu smo mi to zemlju i kuda idemo. Nećemo stati i nećemo pustiti stvari niz vodu, poručila je.

Katarina Peović (RF) utvrdila je da se nastavlja ograničavanje i ugrožavanje ženskih i reproduktivnih prava sistemnom klerikalizacijom ginekološke struke.

HDZ: Predlog SDP-a je nekvalitetan i nestručan

Branko Bačić (HDZ) ponovio je stav svoje stranke da je predlog SDP-a u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda, a uz to sramotan, neprimeren, nekvalitetan i nestručan.

– Postavlja prekid trudnoće ne kao izuzetak nego kao pravilo, kazao je.

– Ne želite promenu zakona jer nema konsenzusa u HDZ-a, to je čitava istina, odvratila je Sandra Benčić (Klub zeleno-levog bloka).

Stavove protiv zakona o prekidu trudnoće ponovili su iz Mosta i DP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.