Rekordna 52 stepena u Nju Delhiju – deca padaju u nesvest, lekari na biralištima 1Nju Delhi, arhiva EPA-EFE/RAJAT GUPTA

Širom Indije zabeležene su rekordne temperature iznad 52 stepena Celzijusa, uključujući i prestonicu Nju Delhi. Učenici u pojedinim školama su padali u nesvest, dok je medicinsko osoblje na biralištima tokom opštih izbora koji su u toku. Građanima se savetuje da ne borave na otvorenom, uvode se restrikcije vode, a porasla je i prodaja rashladnih uređaja.

Delove Indije zahvatio je toplotni talas, a temperatura u Nju Delhiju oborila je rekord drugi put za dva dana pošto je dostigla 52,3 stepena Celzijusa, piše Rojters.

Dan ranije je temperatura vazduha u indijskoj prestonici iznosila skoro 50 stepeni, što je devet stepeni iznad proseka za ovo doba godine.

Meteorolozi upozoravaju da će toplotni talas u glavnom gradu Indije biti nastavljen i narednih nekoliko dana.

Građanima se preporučuje da smanje boravak na otvorenom, dok je u indijskoj državi Bihar nekoliko učenika izgubilo svest, prenosi RTS.

Medicinsko osoblje na biralištima

S obzirom na to da se širom Indije i dalje održavaju opšti izbori, koji su u toku od 19. aprila i trajaće do 1. juna, nadležne službe su primorane da postave medicinsko osoblje na biračkim mestima.

Žitelji se suočavaju i sa nestašicom vode, a lokalne vlasti uvele su meru kažnjavanja onih koji previše troše vodu radi zalivanja ili pranja automobila.

Primećena je i rekordna potrošnja električne energije zbog upotrebe rashladnih uređaja.

Ranije je najviša temperatura ikada registrovana u Delhiju bila 49,2 stepena Celzijusa, a zabeležena je od 15. do 16. maja 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari